Ayrıca yeni vatandaşların yüzde 85'inin daha önce başka bir AB ülkesinin vatandaşı olmadığı anlaşıldı.

Yüzde 14'lük sıçrama kısmen pandemi dönemindeki birikime bağlanabilir, ancak aynı zamanda 706 bin 400 yeni vatandaşlığın verildiği 2019 yılındaki artış eğilimini de yansıtıyor.

2021'de en çok vatandaşlık veren ülkeler hangileri?
İspanya, 2021 yılında 144 bin 800 yeni sakini kabul ederek en fazla yeni vatandaşlık veren ülke oldu.

Bu ülkeyi her biri 130 bin yeni vatandaşlık veren Fransa ve Almanya takip etti. Üçüncü sırada 121 bin 500 vatandaşlıkla İtalya, ve 89 bin 400 vatandaşlıkla İsveç izledi.


Vatandaş olmak genellikle uzun ve meşakkatli bir süreç olsa da, başvuru ve kabul sürecinin zorlukları bütün üye ülkelerde aynı derecede değil.

Eğer varlıklı biriyseniz, birçok ülkenin yatırım yoluyla verdiği vatandaşlık hakkından yararlanabiliyorsunuz. Yunanistan'da 500 bin eurodan yüksek değerde bir mülk satın alan kişiler, bu süre zarfında orada yaşadıkları ve vergi ödedikleri sürece yedi yıl sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor.

Malta'da, gayrimenkul için 700 bin euroyu gözden çıkarmanız koşuluyla, sadece 18 ay içinde yatırım yoluyla vatandaşlık alınabiliyor.

Vatandaşlık almak isteyenlerin çoğu ise daha geleneksel şekilde ülkede birkaç yıl yaşama ve çalışma koşullarını yerine getirerek vatandaşlığa kabul edilmeyi bekliyor.

Altın vize nedir, Avrupa'da hangi ülkelerde 'altın pasaport' uygulaması var?
Portekiz'de konut krizine karşı önlem paketi: Altın vize kalktı, Airbnb lisansları yasaklanıyor
Vatandaşlık almanın en kolay ve en zor olduğu ülkeler hangileri?
2021 yılında İsveç, her 100 yerleşik yabancıya 10 vatandaşlık vererek AB bloğundaki en yüksek vatandaşlığa kabul oranını yakaladı. İsveç'i Hollanda (100 yerleşik yabancı başına 5,4 vatandaşlık), Romanya (4,6), Portekiz (3,7) ve Belçika ve İspanya (her ikisi de 2,7) izledi.

SJ'den Paskalya uyarısı SJ'den Paskalya uyarısı

Avrupa'nın bazı bölgelerinde ise, yıllardır orada yaşayan insanlar için bile vatandaşlık almak nadir bir uygulama.

Litvanya her 100 yerleşik yabancıya sadece 0,2 vatandaşlık verirken, bu ülkeyi Letonya (0,3), Estonya (0,5) ve Çekya, Hırvatistan ve Slovakya (hepsi 0,7) takip etti.

Göçmenlik kuralları ülkeden ülkeye önemli farklılıklar gösteriyor. Örneğin Avusturya'da vatandaşlığa hak kazanmadan önce en az on yıl ikamet etmeniz ve lise seviyesinde Almanca konuşmayı öğrenmeniz gerekiyor.

Editör: İsveç Gündemi