Halk Sağlığı Kurumundan, Epidemiyolog Anders Wallensten, ölüm oranlarının yüksek olmasının nedeniyle enfeksiyonun ülkedeki yaşlı evlerine erken girmesidir diye açıkladı.

Halk Sağlığı Kurumu istatistiklerine göre, İsveç'teki covid-19 nedeniyle toplam 2.669 kişi öldü. Bu, toplamda İskandinavdaki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında üç kattan fazla ve hafta sonu olması nedeniyle raporların bildirilmemesi nedeniyle rakamların kesinlikle yüksek.

İsveç Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten'e göre, bu büyük farkın ana nedeni enfeksiyonun yaşlı evlerine girmesidir. 

Dagens Nyheter, ülke genelinde en az 541 yaşlı evinin enfeksiyondan etkilendiğini gösteren veriler üretti.

Büyük çabalar var

Wallensten, "yaşlı bakım evlerinde bu kadar büyük bir enfeksiyon yayılması son derece talihsiz bir durum" diyerek, neyin başarısız olduğunu, neyin daha iyi yapılabileceğini ve bunu düzeltmek için daha fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunu araştırıyoruz ifadeleri kullandı.

Anders Wallensten İsveç devlet ajansı TT sorular yöneltti:

Şu anda ülkenin yaşlı evlerinde enfeksiyonun yayılması ne durumda?

Durumla ilgili bir sayı veremeyeceğini belirten Wallensten, "yayılım çok büyüktü ve bir gecede değişmedi. Ne yazık ki, enfeksiyon bulaşınca, yaşlı bir evi yönetmenin zor olduğu doğrudur." Daha fazla insanın enfekte olmamasını sağlamak için büyük çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Enfeksiyonun yaşlı bakım evlerine girmesi kimin sorumluluğundadır?

"Kesinlikle yaşlılarla ilgili herkes arasında paylaşılan bir sorumluluktur. Sonuçta, yaşlı bakımı ile çalışan birçok müdür var ve rutinlerin çalışması önemlidir" diyen Anders Wallensten, ancak sorumluluğunun direk olarak kime ait olduğu hakkında yorum yapamıyorum ifadeleri kullandı.

Temel hijyen uygulamaları

Halk Sağlığı Kurumu'nun daha iyi zamanlarda yeterince açık (bilgi) rehberler sunmamaktan sorumlu mu?

"Yaşlı bakımı yapan Halk Sağlığı Kurumu değildir. Temel olarak, temel hijyen uygulamaları ve benzeri gibi, bir salgın olmasa bile, eşit olarak çalışan şeyler ile ilgilidir."

Temel hijyen uygulamalarındaki eksiklikleri kim fark etmiş olmalıydı?

Wallensten, "Evet, bu yetkinliğe sahip olması gereken işin işletmecisidir. Ama dediğim gibi bu durumda neyin kırıldığını (eksik) olduğunu söylemek için henüz çok erken. Şimdi bunu yaşıyoruz ve gelecek hafta boyunca daha fazla rapor vereceğiz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi