Açıklanan yeni rakamlarla birlikte ülke genelinde 236 bin 255 vakaya ulaşıldı. Ülkedeki tolam can kaybı ise 6 bin 622 oldu.

Sağlık sistemi üzerindeki yük artıyor.

Hastanelerde tedavisine devam edilen yoğun bakım hasta sayısı 3.187 açıklanırken, bunlardan 208 tanesinin solunum cihazına bağlı olarak tedavi edildiği belirtildi.

Günlük bilgilendirme toplantısında değerlendirmeler bulunan İsveç Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell: Her toplantıda olduğu gibi küresel tabloyu değerlendirerek konuşmasına başladı.

Tegnell: Son günlerde yeni vakalarda kısmi bir azalma olsa da bu hafta artış devam ediyor dedi.

AB'de belirli bir düşüş göründüğünü belireten Tegnell, "Bu ülkelerin çoğunda hala yüksek seviyelerde vaka ve hala yüksek ölüm oranları bulunuyor" dedi.

Tegnell, İsveç'teki durumla ilgili değerlendirmesinde:

İsveç'te geçen hafta küçük bir düşüş oldu. Bu hafta yine yüksek bir artış olacak gibi görünüyor. Artışta yavaşlama yaşasak bile vaka sayısında düşüş olmuyor. Hâlâ çok sayıda vaka var. Sağlık hizmetleri ve toplumun geri kalanında büyük bir yük riski vardır ifadeleri kullandı.

Vaka sayısının hastane ve yoğun bakıma da etkisi olduğunu ifade eden Tegnell, "Bu, Iva'ya kabul edilen sayının her zamankinden daha yüksek seviyelere çıkmaya devam ettiği gerçeğine yansımıştır. Bu eğilimi kırmak önemli" dedi.

Son günlerde can kayıplarında da artış olduğu gözlenen İsveç'te, Anders Tegnell:

"Ölüm oranına baktığımızda, yükselişte olduğunu görüyorsunuz. Yukarı doğru devam ediyor. Bildiğimiz gibi belli bir gecikme var. Önümüzdeki haftalarda ölenlerin sayısı artmaya devam edecek" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Bulduğumuz vaka sayısının diğer ülkelere göre ne kadar olduğu kısmen tartışıldı.

Aşırı ölüm oranıyla ilgili bir eğri, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun ölüm nedenlerini gösteren bir eğri ve aynı bilgilerle İsveç Halk Sağlığı Dairesi'nden başka bir eğri gösterdi.

Tegnell, "Gördüğünüz gibi, bunlar birbirini takip ediyor. Sistem çok doğru. İlkbaharda, şimdi yaptığımız gibi denemeye vaktimiz olmadığında bir fark vardı. Son zamanlarda birbirlerine çok yakınlar" ifadeleri kullandı.

Tegnell, ölüm sayılarında İsveç'in en doğru bilgileri verdiğini belirterek, "Elimizdeki veriler gecikmeli, ancak gerçek verilerle oldukça yakındır." dedi.

Ölümlerin büyük çoğunluğu yaşlılar arasında, özellikle 80 yaşın üstündekiler çok öne çıkıyor.

Bunlar, aşılamanın başlangıcına yaklaştığımıza göre, en kötü etkilenenlerin nerede olduğuna dair bir anlayışa sahip olduğumuz için önemli verilerdir.

Bu sonbaharda bile trend aynı: nüfusumuzda ölüm oranlarında yaşlılar çok öndedir.

Bundan yola çıkarak zirveye yaklaşıp yaklaşmamıza bağlı olarak herkes bunun nasıl devam edeceğini merak ediyor.

Bir çeşit değerlendirme yapmak için şimdi bir senaryo geliştirdik. İstatistiklerimizde gördüğümüz sonbaharda teyit edilen covid-19 vakalarına dayanmaktadır. Bu model, enfeksiyonun kırılmadan önce bir veya birkaç hafta boyunca sürekli yayılmasından bahsediyor. Bu, büyük ölçüde şu anda yerinde tavsiye ve önerileri nasıl takip ettiğimize bağlı.

Daha erken kırılma eğilimi görüyoruz. Tavsiyeleri tam olarak nasıl takip ettiğimizi bir modele koymak zordur.

Tahmin ettiğimiz modelin altında olduğumuz düşünülebilir, bu yerel meclislerin umduğumuzdan daha büyük bir etkiye sahip olduğunu gösterebilir.

Bölgesel senaryolar, yılın geri kalanında ve biraz da gelecek yıla kadar bakıma olan ihtiyacı görmek için geliştirilecek diyen Tegnell, İsveç'in izlediği genel yolun başarıya ulaşmasının birazda toplumun tavsiyelere uyup uymamasıyla ilgili olduğuna işaret etti.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Aşılar nasıl etkileyecek? 

Bizim senaryomuzda, muhtemelen hiç etkilemeyecekler. Aşıya ne zaman başlayabileceğimize dair çeşitli bilgiler var.

Bildiğimiz kadarıyla bizim değerlendirmemize göre aşıların Ocak ayından önce başlaması düşünülemez. Bunların güvenli aşılar olmasını onaylayan ve sağlayan süreçleri bekliyoruz. Daha sonra teslimat yerinde olmalıdır.

Bu bizim genel değerlendirmemiz ifadeleri kullandı.

Tegnell, "Bugün için yeni olan şey, gittikçe daha fazla kullanılmaya başlanan ve doğrulamalardan geçen antijen testlerinin artık o kadar ileri gitti ki, nasıl kullanılabilecekleri konusunda rehberlik ürettik.

Ayakta hastalara hızlı test sonuçlarına ihtiyaç duyulduğunda, diğer hassas ortamlarda hızlı test sonuçları için hastaları sıralamak için belirli alanlarda iyi bir tamamlayıcı haline gelirler.

Geleneksel PCR testleri kadar güvenli ve iyi değildirler ancak tamamlayıcı olabilirler ifadeleri kullandı.

Tegnell, enfeksiyonun damlacık yoluyla bulaşması nedeniyle, ellerin sık sık yıkanması, sosyal mesafeye dikkat edilmesi ve kalabalıklardan uzak durulması gerektiğini hatırlatarak sözlerini tamamladı.

Editör: İsveç Gündemi