Halk Sağlığı Kurumunun Stockholm'de koronavirüsle enfekte olan sayılara ilişkin rakamlarla ilgili verializinde çok fazla hata olduğu gerekçesiyle geri geçildiğini belirtti.

Kurum Twitter üzerinden yaptığı açıklamada raporun yanlış olduğunu ve hataların giderilmesi için geri çekildiğini belirtti.

Dün Halk Sağlığı Kurumu, Stockholm'de teyit edilen vaka sayısından bin kat daha fala vaka olduğunu doğrulamıştı. Ancak bunun tamamen mantıksız olduğunu ve farklı sonuçlar doğuracağını belirterek geri çektiğini açıkladı.

Basın mensuplarınında dün bu bir delilik, çıldırmışsınız diye tepki vermesi üzerine Halk Sağlığı Kurumu Devlet epidemiyoloğu yardımcısı Anders Wallensten'in sunumundaki korkunç detaylar biranda ülkenin gündemine oturdu.

Halk Sağlığı Kurumu dünkü raporun "yanıltıcı" olduğunu söyledi.

Serbest gazeteci Emanuel Karlsten konuyu araştırmak için dokunulmalık isterken, Halk Sağlığı Kurumunun birşeyler gizlediğini imasında bulundu.

Daha sonra Halk Sağlığı Kurumu analiz başkanı Lisa Brouwers, raporla ilgili "Doğru değil, maalesef hızlı gelişen bir durum ve hata geç fark edildi" şeklinde açıklama yaptı.

Bugün konuşulması ve detaylandırılması beklenen rapor şimdi Halk Sağlığı Kurumu tarafından tamamen geri çekildi.

Haftalık veriler, süreç ayrıntılarının analiz boyutuyla ilgili neler olduğu şuanda kimse tarafından bilinmiyor. Gazetecilerin konuya dair bilgi talebine sessiz kalınıyor.

Analiz başkanı Lisa Brouwers basın servisine göre sadece Perşembe günü yorum yapabilir ve ne Genel Müdür Johan Carlson ne de Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell herhangi bir yorum yapmak istemiyor.

Halk Sağlığı Kurumu tarafından geri çekilen raporda neler vardı?

Dünkü rapora göre, özellikle Stockholm'deki vakaların tespit edileninden bin kat daha fazla ibaresi içeriyordu. Bunun yüz kat olması gerekiyor şeklinde düzeltilmeye çalışılsa da geri çekilen raporda başka detaylarda bulunuyordu.

Stockholm bölümünde analistler ve araştırcıların verileri enfekte olan kişi sayısı noktasında 600 bin civarında hemfikir ancak bu rakamların Halk Sağlığı Kurumu tarafından dün çok daha yüksek rapor edilmesi yanlış var diye geri çekildi.

Önümüzdeki günlerde çok tartışılacak raporla ilgili bir basın açıklaması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi