Aftonbladet'e, virüsün yeni mutasyonu ile ilgili değerlendirmede bulunan İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun İngiltere'de bildirilen virüs mutasyonu bugüne kadar tespit etmediğini söyledi.

Yeni virüs türünün önemli ölçüde daha bulaşıcı olmasına rağmen, Başbakan Boris Johnson, bunun ne daha tehlikeli ne de ölümcül olduğuna dair güvence veremiyorum ifadeleri kullandı.

"İngiltere'nin bilimsel danışmanı Patrick Vallance, yeni türün başka ülkelerde de bulunduğuna inanıyoruz" dedi.

Ancak İsveç Halk Sağlığı Kurumu, İsveç'te böyle bir vakanın olmadığını söyledi.

Aftonbladet'e konuşan Karin Tegmark Wisell, İsveç Halk Sağlığı Kurumu Birleşik Krallık'ta bildirilen virüs varyantını bugüne kadar tespit etmediğini söylüyor.

Dahası, Karin Tegmark Wisell gönderdiği bir e-postada şu ana kadar Kasım ve Aralık'tan sadece birkaç örneğin sıralandığını açıklıyor. Bu nedenle, varyantın İsveç'te ortaya çıkışı hakkında kesin bir sonuç çıkarmak mümkün değildir.

"Yetkili, virüs türlerini sıralamaya devam ediyor ve özellikle yeni varyant VUI2012 / 01'in varlığını izleyecek" izleyeceği diye yazdı.

İsveç Halk Sağlığı Ajansı'na göre, İsveç'te Ağustos - Ekim arasındaki Avrupa'da GISAID sekans veri tabanına en sık bildirilen varyant olan virüs varyantı "B.1.177" baskın olacak.

Karin Tegmark Wisell, "Kasım ve Aralık aylarında ülkenin farklı bölgelerinde alınan örneklerden devam eden sıralama, B.1.177'nin İsveç'te hala hakim olup olmadığını veya yeni varyantların ortaya çıkıp çıkmadığını gösterebilir" diye yazıyor.

Yeni virüs türü "VUI - 202012/01" de, gruba sınıflandırılan küçük mutasyonlar da vardır. Benzer şekilde virüsün ana proteini olan tırnak proteininin yapısını değiştirirler.

N501Y adı verilen varyantlardan biri, Danimarka'da dokuz kişide bulundu.

Bununla birlikte, Norveç Halk Sağlığı Kurumu, bu virüs varyantının ülkede olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığının: Birleşik Krallık'a veya Birleşik Krallık'tan seyahat konusunda tavsiye bulunmuyor.

Enfeksiyonun yüksek oranda yayılması ve yeni virüs varyantı nedeniyle, "4. Adım" kısıtlamalar şu anda Londra'da ve İngiltere'nin güney doğusunda uygulamaya kondu. Kısıtlamalar öncekinden çok daha katı ve vatandaşlar evde kalmaya teşvik ediliyor ve yine Noel'i yalnızca aynı evde yaşayanlarla kutlamaları gerektiği söyleniyor.

Londra'da yaklaşık 100.000 İsveçlinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Birçoğunun Noel sırasında İsveç'e evlerine gelmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı, Noel'de Birleşik Krallık'a veya İngiltere'den seyahat etmeye karşı yeni bir tavsiyesi olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı basın iletişimcisi Sara Brynedal, İsveç'e seyahatlerde karantina zorunluluğu olmadığını da sözlerine ekledi.

Editör: İsveç Gündemi