Günler sonra açıklanan yeni rakamlara göre, İsveç'te 32 bin 485 yeni vakanın tespit edildiği bildirildi. Açıklanan yeni rakamlarla birlikte ülke genelindeki toplam vaka sayısı 400 bini aşarak 428 bin 533 oldu.

Salgının hız kazanmasıyla birlikte her geçen gün İsveç'te artan hasta sayısı nedeniyle sağlık hizmetleri üzerindeki baskı da artmaya devam ediyor.

Yeni verilere göre, İsveç'te 205 kişi daha yaşamını yitirdi. Bu rakamlarla birlikte ülke genelinde teyit edilmiş can kaybı 8 bin 484'e ulaştı. Halk Sağlığı Kurumu yetkililerince yapılan açıklamalarda açıklanan can kayıpları ile ilgili rakamların net olmadığı ve biriken işler nedeniyle rakamların geç açıklandığı her seferinde hatırlatılıyor.

Hastanelerde tedavisine devam eden ağır hasta sayısı uzun aradan sonra 4 bine dayandı. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 3 bin 990 olarak açıklandı ve bunlardan 338 hastanın entübe olduğu belirtildi.

Günler sonra yapılan basın bilgilendirme toplantısına: İsveç Halk Sağlığı Ajansı, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu ve İsveç Sivil Acil Durumlar Dairesi yetkilileri katıldı.

Toplantıda duruma dair değerlendirmelerde bulunan epidemiyolog Anders Tegnell:.

Önce küresel durumu değerlendirdi. Küresel durum ve İsveç'te hafta sonları belirsizdir diyen Tegnell, Aralık ayının ikinci yarısında tüm verileri şimdi alırken dikkatli olunmalıdır yorumu yaptı.

Tegnell, elde edilen verilerin bir yükseliş gösterdiğini belirtti. Birkaç ay önce AB'de gerçek bir zirve yaptık, şimdi maalesef Avrupa'nın birçok ülkesinde yoğun çabalara rağmen vakalar tekrar artmaya başladı. Dünya geneli ve Avrupa'da bir durum var ifadeleri kullandı.

İsveç'te, verileri şu anda yorumlamak zordur, muhtemelen eskisi ile aynı seviyede kalacaktır. Durumu gerçekten iyi görebilmemiz için hafta sonlarını beklemeliyiz. Muhtemelen yukarı yönlü devasa sıçramalar olmayacaktır.

Tegnell, İlk aşılar gerçekleştirildi, 1. aşamada küçük oranda aşılar yapıldı. 

Öncelikleri dört farklı aşamaya ayırdık, 1. aşama esas olarak huzurevlerinde yaşayanlar veya evde bakılanlar. Şubat ayında gerçekleşmesini umduğumuz bu grup tamamlandığında, 70 yaşın üzerindeki tüm insanlara ve LSS kapsamında katkısı olanlara başvurma önceliğini uzatabiliriz.

Huzurevlerindeki insanların ardından kime aşı yapılacağı artık belli:

• 70 yaşın üzerindeki herkes.
• LSS içinde katkıları olan kişiler
• Bakım evlerinde çalışanlar, LSS dahil sağlık ve bakım personeli.

Tegnell, İkinci aşamada sağlık ve bakım personelinin tamamına yapmayı düşünüyoruz.

52., 53. haftalar ve yeni yılın ilk haftasında toplam 180.000 doz aşı beklenmektedir. Dağıtım ülke çapında yapılacaktır.

Bazı aşı çalışmaları olmasına rağmen henüz onaylanmış başka aşılarımız yok. Pfizer muhtemelen Ocak ayında yeniden hakimiyet kuracak.

Geçen gün aşılamaya başladığımız ilk dozlar işe yaradı, bu yüzden bölgeler için iyi bir testti. Ancak yine de bir pandemimiz var ve şu anda bulunduğumuz yüksek seviyeye yakın durmamak için birlikte çalışmamız gerekiyor. Eğriyi aşağı doğru geçmemiz gerekiyor.

Editör: İsveç Gündemi