Bugün, olağanüstü olaylara uygulanacak yeni bir yasa oluşturuldu.

Okullar kapatılırsa, önemli işleri olan ebeveynlerin çocuklarla ilgilenmesi, sosyal açıdan özel desteğe ihtiyaç duyan okul öncesi öğrencilerle ilgilenerek evde zaman geçirmeleri gerekiyor.

İsveç Parlamentosu ve hükümet, Halk Sağlığı Kurumu gerekli gördüğü takdirde tüm okulları kapatmaya hazırlanıyor.

Bugün, konu Parlamento'da tartışıldı ve saat 16'da yeni kararlar için bir araya gelindi. Şimdi hükümet, kararların Cumartesi günü yürürlüğe girmesini sağlayacak olan konuyla ilgili adımlar atıyor.

Yasa düzenlemesi ayrıca, belediye veya özel okul müdürlerinin, sosyal açıdan önemli faaliyetlere katılan velilere ve özel desteğe ihtiyaç duyan çocuk ve öğrencilere okul öncesi eğitim vermeleri gerektiği anlamına geliyor.

Halk Sağlığı Kurumu karar verecek

Eğitim komitesi (leri) başkanı Gunilla Svantorp, yeni yasanın ülkenin anaokullarının, ilkokullarının kapalı olması anlamına gelmediği ancak gerektiğinde buna hazır olunacağını ifade etti.

Bunun yerine, parlamento ihtiyaç ortaya çıkarsa buna hazır olmak isteyen hükümetle ilgilidir denildi.

- Halk Sağlığı Kurumu ve uzmanlarının tavsiyelerine göre hareket ediyoruz.

Komitenin başkan yardımcısı Roger Haddad da görüşleri de aynı çizgide.

- Bu sadece istisnai bir duruma hazırlıklı olmak için aldığımız bir önlem.

- Yasa sadece başka alternatif olmadığı takdirde kullanılmalıdır.

Özel ihtiyaçları olan çocuklar

Ayrıca, örneğin özel desteğe ihtiyaç duyan çocuklar için çocuk bakımı ve okul eğitiminin diğer barlar konusunda açık olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Haddad, "En azından, zihinsel ya da fiziksel olarak farklı ihtiyaçları olan öğrencilerin, okul faaliyetlerinin de garanti altına alınması önemlidir" dedi.

Ancak, yeni yasanın temel amacı hükümetin ülkenin okullarını kapatmasına izin vermemek. Her şeyden önce, bir okul müdürü, örneğin bir belediye veya bağımsız bir okul, bazı durumlarda bir okul öncesi, bir eğlence merkezi veya diğer eğitim faaliyetlerini geçici olarak kapatmaya karar verir.

Sizce İsveç'in tüm okulları kapatması gerekiyor mu sorusu üzerine?

Gunilla Svantorp, "Hayır, hiç sanmıyorum. Şu anda Halk Sağlığı Kurumu, dezavantajların dikkate alındığını çok keskin bir şekilde söylüyor ifadeleri kullanarak, "Başka bir fikrim yok" dedi.

Tüm taraflar Eğitim Komitesinin girişiminin gerisindedir.

- Böyle bir etkinlikte bir sesle bir araya gelip konuşabileceğimizi gösterebilmemiz çok önemli diyen Svantorp, "Dünden bu yana, lise ve yükseköğretim kurumlarının çoğu kapalıdır, bunun yerine okullar şimdi çevrimiçi olarak evde eğitim vermektedir" dedi.

Yoksul ailelerin etkilenmesi

Okullar kapanırsa, birçok ailenin, kısmen okuldaki öğle yemeği maliyeti daha fazla yiyecek tüketileceği için artan maliyetler beklediği anlamına geliyor dendi.

"İsveç'te düşük gelir standartlarında yaşayan 186.000 çocuk var. Bekar anneler ve babalar için bir örgüt olan İsveçli Makalösa velilerinin genel sekreteri Christina Olsson, maliyetlerin artması durumunda, pek çok kişi için zor durumda kalacak dedi.

Sosyal güvenlik yardımları (sosyal yardımlar) ile yaşayan ebeveynler için özellikle zor olabilir, çünkü çocuklar okulda yemek yedikleri için yardım paralarında hesaplanmaktadır.

Daha önce gösterilen bir başka etki, ülkenin anaokullarının tüm çocukların tamamen sağlıklı olması için daha zor hale gelmesidir, bu da birçok ebeveynin okul öncesi çocuklarını normalden daha fazla gün içinde evde kalarak artan maliyetlerle karşılaşacağı anlamına geliyor. Birçok çocuk anaokulunda kahvaltı, öğle yemeği ve atıştırmalıklar yer, evde kaldıklarında bunların bir maliyeti olacaktır denildi.

Editör: İsveç Gündemi