Finlandiya Savunma Bakanı Jussi Niinistö, Helsinki ve Stockholm arasındaki askeri işbirliğinin Baltık bölgesinde NATO’ya alternatif yeni bir ittifak oluşturabileceğini söyledi. Niinistö, “Zamanı geldiğinde ve güven arttığında, askeri ittifak kurulması konusunda hükümetler arası anlaşma oluşturulabilir” dedi.
Öte yandan Fin Bakan, askeri harcamalarını büyük oranda azaltan İsveç’in savunma açısından çok güçlü olmadığını belirterek, İsveç ordusunun gereken seviyenin altında bulunduğunu savundu.

İsveç’in askeri harcamalarının Gayri Safi Milli Hasıla’ya (GSMH) oranı, yüzde biri oluşturuyor. İsveç hükümeti savunma için 1.24 milyon dolar bütçe ayırırken komşusu Finlandiya’nın ise savunma bütçesi 3 milyon doları geçiyor.

NATO üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya, 2014’te Galler’de yapılan NATO zirvesinde ittifak bünyesinde oluşturulacak ‘acil müdahale güçlerinin’ ülkelerinde konuşlanmasına izin vermişti. Ancak iki ülkenin NATO ile tam kapsamlı ittifak kurmasının önünde hukuki engel bulunuyor. İsveç ve Finlandiya anayasalarında, ülkelerin ‘tarafsız’ statülerini koruması maddesi yer alıyor. Ayrıca iki ülke de NATO’ya karşı olanların oranı yüzde 70’leri buluyor.
Editör: İsveç Gündemi