NATO'nun yaklaşık 30 bin asker, yüzlerce uçak ve geminin katılımıyla Norveç'te düzenlediği tatbikat devam ediyor. Mart ve nisan boyunca sürecek "Soğuk Mukabele 2022" (Cold Response 2022) tatbikatına, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan NATO müttefiklerinin yanı sıra ittifakın ortakları İsveç ve Finlandiya'dan askerler katılıyor.

Finlandiya ve İsveç'in NATO ile ortaklığı yeni bir durum değil.

Ancak Rusya'nın Ukrayna işgali, askeri olarak bu iki ittifak üyesi olmayan ülkeyi, NATO ile işbirliğini daha da derinleştirmeye itti.

Norveç'te normalde iki yılda bir düzenlenen tatbikat, NATO birliklerini zorlu kış koşullarında işbirliği yapmaları için eğitmeyi amaçlıyor.

Bu yılki tatbikata daha önceden olduğu gibi İsveç bin 600, Finlandiya 680 askerle büyük katılım sağladı.

İsveç ordusundan tatbikat planlama başkanı Yarbay Stefan Hedmark, "Tatbikat, Ukrayna ve dünyanın bizim bölgemize bakan yanı nedeniyle bu yıl daha da önem arz ediyor." değerlendirmesinde bulunuyor.

Hedmark, "Bz bir aile gibiyiz" diyor ve ekliyor:

"Her zaman aynı fikirde olmasanız bile aranızda bir bağ var ve birbirinize iyi bakmalısınız."

Finlandiyalı General Manu Tuominen de "çekirdek aileyiz" sözleriyle Hedmark'la hemfikir olduğunu belirtiyor.

"Elbette her ailenin uzaktaki üyeleri de vardır" diyen General Tuominen, "Bu konuda tüm Avrupalı dostları ve hatta transatlantik işbirliğini de memnuniyetle karşılıyoruz" diyor.

İsveç ve Finlandiya açısından, Soğuk Mukabele tatbikatında yer almak, Norveç'te olduğu gibi zorlu (soğuk) koşullarda nasıl savaşılacağını geliştirmeyi amaçlamıyor.

Katılımları daha ziyade, "müşterek çalışabilirliklerini" ve diğer Batılı ülkelerle birlikte savaşma yeteneklerini artırmayı hedefliyor.

"Güçlü bir sinyal gönderiyoruz"

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, NATO üyesi olmayan iki İskandinav ülkesinde de kamuoyunun fikrini değiştirmeye başladı.

Öyle ki şubat ayı sonundan iitbaren yayınlanan kamuoyu yoklamaları, İsveç ve Finlerin çoğunluğunun ilk kez NATO'ya katılmaktan yana görüş beyan ettiğini ortaya koydu.

Her iki ülkeden askeri yetkililer ise siyasi açıdan hassas olan bu konuyla ilgili kamuoyu önünde konuşmayı istemiyor ancak eğer zamanı gelirse NATO üyeliğine hazır olduklarını beliritiyorlar.

Paskalya'da seyahat edecekler dikkat! Paskalya'da seyahat edecekler dikkat!

Konu Finlandiya'da kapsamlı siyasi tartışmaların odağında olmasına rağmen, Stockholm ve Helsinki şimdilik katılmayı reddediyor.

Moskova, İskandinav ülkelerinin NATO'ya üye olmasının "ciddi askeri ve siyasi yansımaları olacağı" uyarısında bulunmuştu.

Norveç'teki tatbikata katılan ülkesinin askerlerini ziyaret eden İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, "Bu, uzun zaman önce planlanan bir tatbikat" sözleriyle durumu yumuşatmaya çalışıyor.

Bununla birlikte Andersson, "Şu anda içinde bulunduğumuz güvenlik durumu nedeniyle, bölgemizi savunmak için işbirliği ve hazırlık olduğuna dair önemli bir sinyal gönderiyoruz." şeklinde konuştu.

Yakın ilişkinin somut bir işareti olarak, Fin, İsveç ve Norveç birlikleri yakın gelecekte farklı kamuflaj desenleriyle olsa da Kuzey Kutbu koşullarına uyarlanmış aynı üniformayı giyecek.

NATO'nun kuzey kanadına komuta eden General Jorg Vollmer ise, "Sizi temin ederim ki gündelik hayatta zaten yakın bir işbirliğine sahibiz ve bu tatbikata katılım da güçlü bir sinyaldir." ifadelerini kullanıyor.

"Üye olma konusunda yetersiz kalsalar da zaten birlikte tatbikatlar yapıyoruz." diyen General Vollmer, NATO üyeliğine atıfla, "Bu kararın nasıl alınacağını (görmeyi) dört gözle bekliyoruz". diyor.

kaynak: euronews

Editör: İsveç Gündemi