Wallenstam kiralama grubu bünyesindeki evlerde yaşayanların seçme şansı yok ve bu durumda yılın geri kalanında şirketin belirleyeceği fiyattan elektrik kullanmak zorunda kalacaklar.

Wallenstam kiralama grubunun Stockholm, Göteborg ve Uppsala'da 11.800 dairesi var.

Şirketin evlerinde yaşayanlar, elektrik tedarikçisini kendi seçme şansı yok ve şirketin sunduğu elektrik şirketini seçmek zorunda kalınıyor. Bu yıl, kiracılar kilovat saat başına 40 öre öderken, bu fiyat yılın başında artacak.

Wallenstam kiralama grubu internet sitesinde, yeni fiyatın kWh başına 300 öre olacağını yazdı.

Basında yer alan habere göre, kiracılar yüzde 650'lik zam karşısında şaşkılık yaşıyor ve kira sözleşmesindeki bağlayıcı maddeler nedeniyle hiçbir şey yapamıyor.

Kiracıların değişken bir sözleşmeye geçme veya başka bir tedarikçi seçme seçeneği yok.

Fiyatlamanın yıl geneline yayılması nedeniyle bazı kiracılar enerji krizinde kışın bu fiyat olsa bile, şirketin yaz döneminde de aynı fiyatı almasını mantıksız olarak yorumluyor.

"İyi fırsatlar bulmaya çalışıyorum"

Wallenstam, özellikle bu yıl piyasaya çok duyarlı olduğu için değişken bir fiyat istemediklerini söyledi.

"Her zaman bir yıllık elektrik fiyatında mümkün olduğunca iyi teklifi bulmaya çalışıyoruz" diyen şirketin basın sözcüsü Elisabeth Vansvik "kiracılarımız elektrik fiyat krizinin en çok hissedildiği bu yıl boyunca kwh başına 40 öre ödedi, bu da mevcut durumda çok uygun bir fiyat" dedi.

Bu kış piyasa fiyatı 300 öre/kwh'nin altına düşerse, imzalamadan önce fiyatı da yeniden değerlendireceklerini aktarak, şirket yetkilileri, amaçlarının kiracıdan fazla para almak değil, aksine mülkiyet hakkın ellerinde olan 11.800 daire'yi kiracıların çıkarına önemli bir pazarlık kozu yapmak olduğunu savunuyor.

Ancak kiracıların neden elektrik şirketini seçmelerine veya kendilerinin sözleşme yapmalarına izin verilmediğine dair de net bir cevap verilmiyor.

Vansvik, "Jämtkraft ile yaptığımız işbirliği sayesinde, piyasa koşulları göz önüne alındığında çok iyi bir fiyat sunma fırsatına sahibiz." dedi.

Konuya dair bir değerlendirmede bulunan Energiföretagen elektrik piyasası analisti Magnus Thorstensson, girilebilecek çok sayıda farklı türde sözleşme var.

300 öre fiyatına gelince, piyasanın şu anki durumuna uygun olduğunu söyledi.

Buna güvenmeniz gerekiyor, şu anda fiyatlar bunlar. Mevcut durumda çok fazla alternatif de bulunmuyor yorumu yaptı.

Bu özel tartışmanın "bağlanmak ya da bağlanmamak" tam olarak şu anda herkesin düşündüğü şey olduğunu söyleyen uzman: "Kendiniz bir karar vermelisiniz ve sonra kendi koşullarınızdan başlamalısınız, hem elektrik kullanımınız hem de bir bütün olarak mali durumunuz" bunu gerektirir ifadeleri kullandı.

Thorstensson, mevcut piyasa koşulları nedeniyle eldeki fiyatlar bu başka seçenek halihazırda görünmüyor yorumu yaptı.

Editör: İsveç Gündemi