Ölümüne ilişkin soruşturma, cinayetinin nasıl uzun bir taciz ve kontrol döneminin doruk noktası olduğunu gösteriyor.

Bugün, 50 yaşındaki kocası Cezary Ratzman, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı ve cezasını çektikten sonra sınır dışı edilme kararı verildi.

Soruşturma kapsamıdna elde edilen bilgilere göre, 32 yaşındaki kadın gördüğü şiddet nedeniyle ayrılmak istedi. Ayrılık isteği hayatına mal oldu.

Aftonbladet'in uzun vadeli incelemesi Killed women'ın tekrar tekrar gösterdiği gibi, bir ayrılık ya da birinin tehdidi, genellikle kadın cinayetlerinin ardındaki tetikleyici faktör olarak öne çıkıyor.

Beata'nın 2013'ten beri evli olduğu Cezary Ratzman, ilişkinin bitmesini istemiyordu.

Beata onunla ayrılmak hakkında her konuştuğunda, onun en zayıf noktası olan çocuklarla tehdit etti. Ayrılırsa beş oğlunun velayetini kaybedeceğini söyledi.

Ama sonunda, tehditlere rağmen Beata ayrılmaya karar verdi.

Ağustos 2021'de kocasını yasadışı tehditler, baskı ve şiddetle ilgili polise ihbar etti.

32 yaşındaki beş çocuk annesi polise tüm ayrıntılarıyla yaşadığı şiddeti anlattı.

Beata'ya göre, çocukların önünde bile ona vurdu.

Şikayetten birkaç gün sonra da boşanma davası açtı ve Cezary'nin ortak oğlunun velayetini istedi.

Bu Cezary Ratzman'ı kızdırdı. Beata'nın kararını kabul etmek istemedi.

Beata'nın kız kardeşi: Bence onu tetikleyen şey, kız kardeşimin çocukları alıp tamamen bağımsız olmak istemesiydi. Şiddet yönlü ve asabi olduğunu biliyorduk. Ancak onu gerçekten öldüreceğini hiç düşünmemiştik dedi.

Geçen yıl 24 Eylül'de Cezary ona daha önce olduğu gibi birçok kez mesaj attı. Ona son kısa mesajlardan birinde, Beata'yı yaşadığı Malmö'deki daireden arabasına çıkıp oğullarını orada almaya çağırdı.

Cezary Ratzman'ın telefonunda yapılan ses kaydında Beata'nın onunla gitmek istemediğini, sadece oğlunu alıp eve dönmek istediğini duyuluyor. Ancak kayıt kesintiye uğruyor ve 18.23'te koca, Beata yolcu koltuğunda ve o sırada yedi yaşındaki oğlu arka koltukta olmak üzere arabasında olay yerinden ayrılır.

20.11'de Cezary Ratzman, oğluyla birlikte Beata'nın dairesine geri döndü. Büyük oğullarına onu yolda bıraktığını söyler.

Küçük kardeş, "annenin ormanda kaldığını" not eder.

Ön soruşturma, Beata'nın nasıl boğazından bıçaklandığını ve ardından bir çanta askısı ile boğularak öldürüldüğünü gösterdi. Ancak kararda, Beata'nın tam olarak nasıl ve nerede öldüğünü belirlemek mümkün değil gibi görünüyor. 

Ancak öldüğünde Svedala'daki ormanlık alanda bir çukura gömüldüğü açık.

İlk başta, Cezary Ratzman olayı reddetti.

Sonunda polisin Beata'yı nerede bulabileceğini sorgulaması neredeyse iki ay sürdü. O zamandan beri Beata'yı ölü bulduğunu ve ardından cesedi saklamak zorunda hissettiğini söyleyerek itirafını geri aldı.

Bugün, 50 yaşındaki Cezary Ratzman cinayetten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Malmö bölge mahkemesine göre Beata'nın nerede ve nasıl öldüğü ve çocuğun bilgilerinin yorumlanması zor olduğu için Cezary Ratzman bu suçtan beraat etti.

Ömür boyu hapis cezasının nedenlerinden biri, cinayetten sonra Ratzman'ın izlerini kapatmaya çalışması oldu:

Cesedi gömdü.

Beata'nın çantasını başka bir yere attı.

Beata'yı öldürdükten sonra yakınlarına yanlış bilgi verdi ve Beata'nın telefonuna mesaj attı. Annesinin neredeyse her hafta mezarının başında dua ettiği Polonya'ya gömüldü.

Aynı dönemde 619 çocuk annesini kaybetti.

2022 yılı bitmedi, ancak eski eş ya da sevgili tarafından öldürüldüğünden şüphelenilen yaklaşık on soruşturma daha sürüyor.

Editör: İsveç Gündemi