Gençler arasında korona enfeksiyonu artıyor.

Västra Götaland bölgesinde son zamanlarda 10-19 yaş grubunda yüzde 57 arttı.

Ayrıca Mönsterås'ta, aynı okulda yaklaşık 30 çocuk covid-19'a yakalandı.

Barometern'e konuşan Çocuk ve Eğitim Komitesi Başkanı Jacqueline Doohan, İsveç'te bu kadar çok enfeksiyon geçiren başka okul olmadığını söyledi.

Bölge bir basın açıklamasında, covid-19'un yayılmasının Västra Götaland'da bir kez daha ivme kazandığı konusunda uyarıda bulundu. 8. haftada 5 bin 964 yeni vaka bulundu ve bölgede enfeksiyonun yüzde 25 arttığını gösteriyor denildi.

En büyük artış Göteborg ve çevresindeki belediyelerde, ancak tüm bölgede artış görülüyor.

Enfeksiyon en çok 10-19 yaş grubunda artıyor.

Bu grup için Smittskydd Västra Götaland, önceki haftaya göre yüzde 57'ye varan bir artış bildirdi.

"Birçoğu enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için büyük çaba sarf ediyor, ancak ortak bir sorumluluğumuz var ve seçimlerimizin sonuçları var. Herkesin hem ulusal hem de bölgesel tavsiyelere uymasını istiyorum. Başkalarıyla iletişiminizi azaltın. Tüm pozisyonlarda mesafeyi koruyun ve bu mümkün oldukça maske kullanın" çağrısı yapan enfeksiyon kontrol doktoru Thomas Wahlberg, toplu taşıma araçlarında daima maske kullanın dedi.

Okulda salgın

Ayrıca daha fazla yerde gençler arasında büyük bir enfeksiyon yayılımı tespit edildi. Barometern'in bildirdiğine göre, Kalmar'daki Mönsterås'ta bir ilkokulda büyük bir salgın şu anda devam ediyor .

Yaklaşık 30 çocuk dahil en az 50 kişiye covid-19 bulaştı.

Çocuklar ve eğitim komitesi başkanı Jacqueline Doohan gazeteye, İsveç'te bu kadar çok enfeksiyon geçiren başka okul olmadığını söyledi.

"Her yaşta gerçekten çok vakalarımız var. Sağlık çalışanları mücadele ediyor" ancak daha dikkatli olmak gerektiğini ve durumun yavaş yavaş toparlanacağı belirtildi.

Okul geçen haftadan beri kapalı ve yarın yeniden kapalı kalıp kalmayacağı değerlendirilecek.

Jacqueline Doohan gazeteye verdiği demeçte, komitenin muhtemelen bu kapatma süresini uzatacağını söyledi.

Tegnell: Çok bulaşıcı değil

Epidemiyolog Anders Tegnell, çocuklardaki aktif vakalara rağmen, covid-19'un çocuklara bulaş noktasında önceki görüşlerinde bir değişiklik olmadığını söyledi.

"Çocuklar enfekte olabilir, oldukça açık ve bunu başından beri biliyoruz, ancak hastalanmaları son derece nadirdir. Muhtemelen okul ortamlarında vb. yerlerde birbirlerine bulaştırabilirler, ancak çocukların çevrelerini çok fazla etkilediğini gösteren yeni bir çalışma yok. Enfeksiyonu eve veya öğretmenlere götürmezler" dedi.

Tegnell'e o halde bu salgınları nasıl açıklıyorsunuz sorusu yöneltildi.

Tegnell, "Şu anda bilmiyoruz, birkaç olası açıklama var. Oraya gelen ve birçok kişiyle temas kuran bir yetişkin olabilir veya çocuklar arasında belirli bir enfeksiyon yayılmış olabilir, ancak bu, pandemiyi çocukların taşıdığı anlamına gelmez" dedi.

Yine de yaşananları tam olarak anlamak ve yorumlayabilmek için zamanla anlaşılacağını belirtti.

Editör: İsveç Gündemi