En son yayımlanan Avrupa Birliği'nde Vergilendirme Eğilimleri raporunda yer alan güncel vergi oranları karşılaştırmasında, Danimarka hükümeti vergi gelirlerinden elde ettiği yüzde 46,1'lik oranla en yüksek gayrisafi yurtiçi hasılayı elde etti.

Sputniknews.com internet sitesinde yer alan habere göre, vergi gelirleri oranında 1,8'lik bir artış yaşayan ülke, 0,9'luk gerileme yaşayan ve vergi oranı yüzde 45,5’e düşen Fransa’nın önüne geçti.

Vergi geliri-GSYH karşılaştırması listesinin en alt sıralarında yüzde 22,1'le İrlanda ve yüzde 26'yla Romanya geliyor.

BELÇİKA, FRANSA VE İSVEÇ DÜŞÜŞ YAŞADI
Danimarka ve Kıbrıs vergilerden en yüksek gelirleri elde ederken Belçika, Fransa ve Danimarka'nın kuzeydeki komşusu İsveç en yüksek gelir kaybını yaşayan ülkeler oldu.

Danimarka, gelirinin yüzde 66,5'ini oluşturan mal ve hizmet vergileriyle en yüksek doğrudan vergi gelirine sahip ülke oldu. Doğrudan vergi geliri oranında Danimarka'yı İrlanda ve Malta izledi.

2009-2019 yılları arasında Danimarka ve Fransa, örtülü sermaye vergilemesi oranlarında en yüksek artışı (yüzde 10'un üzerinde) görmüştü.

Danimarka 2021'de yüzde 55,9'luk oranla en yüksek gelir vergisi oranına sahip ülke olarak belirlenirken onu yüzde 54'le Yunanistan, yüzde 53'le Belçika ve yüzde 52,3'le İsveç izledi.

Bunun yanı sıra Danimarka yüzde 25'le en yüksek standart KDV'yi uygulayan ülkeler arasında yer etti. Bu alanda Macaristan, yüzde 27'lik oranla Danimarka’yı geride bıraktı.

ORTALAMA KAZANÇ AYDA 6 BİN 500 DOLAR
Ülke, sosyal güvenliğinin çoğunu genel vergilendirme yoluyla finanse ediyor. Bu durum, ülkede sosyal güvenlik fonlarına büyük hükümet içi transferler yapıldığı anlamına geliyor. Sosyal katkı paylarının son derece düşük ve doğrudan vergilendirmenin toplam vergi gelirleri içindeki payının yüksek olması buradan kaynaklanıyor.

Danimarka'nın en yüksek vergi oranlarına sahip oluşu, İskandinav ülkelerinin refah modellerine karşı bir karşıtlık oluşturuyor. Danimarka vatandaşları, devlete ve belediyelere toplamda yaklaşık yüzde 45 oranında vergi ödüyorlar.

Danimarka'da çalışan bir kişi, ayda ortalama 40.600 Danimarka kronu (6.500 Amerikan doları) kazanıyor.

Editör: İsveç Gündemi