Aftonbladet haberne göre, elektrik faturası yüzde 400 artan Åke isimli vatandaş yaşanan artışın mantıksız olduğunu ve bunun mantıklı bir açıklaması olamaz ifadeleri kullanarak tepki gösterdi.

Yıl boyunca yükselmeye devam etme riski taşıyan elektrik fiyatları İsveçli tüketicileri endişelendiriyor.

68 yaşındaki emekli Åke Wallin, Vattenfall tarafından bir yıllık sabit elektrik fiyatının artık beş kat daha pahalı olacağı konusunda bilgilendirildi.

Wallin, "Benim için bu, yılda 70.000 kronluk doğrudan bir artış anlamına geliyor" diyerek artışın kabul edilemez olduğunu savundu.

Siyasi partiler 11 Eylül'deki seçimlerden önceki son sürat yarışına girerken, elektrik fiyatlarındaki artış liderlerin yarışında önemli bir başlık olarak yerini almaya başladı.

Geçen hafta Cuma günü, İsveç'in güneyini de içeren dördüncü elektrik alanında kilovat saat başına değişken elektrik fiyatı 447 öre olarak kaydedildiğinde yeni bir rekor seviyeye ulaşıldı. Bu, fiyatın Perşembe günü uygulanan fiyat seviyesinden yüzde 52 yükseldiği anlamına geliyordu.

Cuma'dan bu yana fiyat artışları devam ediyor. Bugün, elektrik fiyatı için günlük ortalama 570 öre yükselişle kayıtlara geçerek tarihin en pahalı seviyesine ulaşıldı.

Endişelere rağmen değişken fiyatların yapılan anlaşmalarda değişimler meydana getirmesi bekleniyor.

Geçmişten ötegelen sabit elektrik fiyat sözleşmelerine alışmış olan daha fazla tüketici, sabit sözleşmelerin fiyatları yüksek seviyelerde belirlendiğinde değişken fiyatlandırmaya zorlanabilir.

Bunlardan biri, Halland'daki Frillesås'tan eski nükleer enerji operatörü Åke Wallin oldu ve hatırlayabildiği kadarıyla devlete ait Vattenfall ile bir yıllık sabit bir sözleşmesi var.

- Çalışmak için güzel bir şirket olduğunu düşündüm, bu yüzden değişmek için bir neden hissetmedim.

Åke Wallin'in halihazırda sahip olduğu ve 1 Ekim'de sona erecek olan mevcut anlaşmada, sabit fiyat seviyesi kilovat saat başına 67.75 öre olarak belirlendi.

Ancak yaz aylarında elektrik fiyat anlaşmasını yenileme teklifi kendisine ulaşınca şok oldu. Vattenfall'ın bir yıllık sabit bir sözleşme için sunduğu yeni fiyat seviyesi kilovat saat başına 339.63 öre'dir, bu da fiyatın şu anda yüzde 400 civarında arttığı anlamına geliyor.

Gelen sözleşmenin karşısında şok olan Wallin, "Benim için bu tamamen mantıksız olan yılda 70.000 kronluk doğrudan bir artış anlamına geliyor" dedi.

Vattenfall'un basın iletişimcisi Heidi Stenström, artışlarla ilgili değerlendirmede bulunurken, elektrik piyasasındaki sarsıntılı durum, şirketin müşterilerine sunabileceğine inandığı seviyeleri etkiledi ifadeleri kullandı.

Stenström, "Fiyatlar piyasada haftadan haftaya ve saatten saate büyük ölçüde değişkenlik gösteriyor. Bu, zor ve belirsiz bir pazara yol açıyor ve giderek daha az sayıda aktörün müşterilere sabit sözleşmeler teklif etmesi anlamına geliyor, çünkü gelecekte elektrik fiyatlarının hangi seviyede olacağını bilmek zor" dedi.

Åke Wallin, "İsveç'te gerçek enerji üretim maliyetlerine bağlı olmayan bir hava faturası"na benzettiği fiyatlandırmaya karşı çıkıyor.

Wallin, "İsveç'teki şebekemizde çok fazla fosil gücümüz yok ve yine de fiyatları Avrupa gaz fiyatlarına göre belirlememiz gerekiyor" dedi.

Siyasetçilerden somut adım atılması bekleniyor

İsveçli haneler için fiyatların nasıl yavaşlatılması gerektiği konusunda politikacılardan somut adımlar atılması isteniyor.

Yeni sözleşme karşısında öfkelenen Wallin, "Kömür, petrol ve gazın burada fiyatları kontrol etmediği İsveç için başka bir fiyat modeli için çözümlerine cevap istiyorum" diyerek siyasetçilerin çözüme yönelik adım atmaları gerekiyor dedi.

Editör: İsveç Gündemi