Günümüz teknolojisi sayesinde plaka yardımıyla araçlarınızın hasar kaydı, tramer kaydı sorgulamaları gibi işlemler online olarak yapılabilmektedir. Özellikle ikinci el araç alım ve satım konusunda bilgilerin doğru olduğunun kanıtlanması, araçların çalıntı durumları, kaza durumları, hasarları, muayene ve trafik ceza borçları gibi bilgiler internet üzerinden plaka sorgulama yöntemleriyle öğrenilebilmektedir. İnternet üzerinde yer alan bilgiler tamamen yasaldır ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi aracılığıyla kayıt altına alınmaktadır. Bu sayede aracın geçmişten günümüze kadar tüm bilgilerini kontrol etmeniz mümkün hale gelmiştir.

İkinci el araç satın almayı düşünen kişilerin çoğunlukla plaka nasıl sorgulanır? diye düşünmektedirler. Bu kişilerin başvurduğu yöntemlerden biri olan sorgulama sistemi olan Tramer sayesinde internet üzerinden araç hasar kaydı, borç kaydı, kaza kaydına ulaşmak oldukça kolay hale gelmiştir. Aracın borç bilgisini, sigorta bilgisini ve trafik cezası, muayene borcu gibi durumlarını plakasorgulamasi.com adresine giriş yaparak öğrenebilmektesiniz. E-devlet sistemiyle ortaklaşa çalışmaları sürdüren internet sitemizde plaka sorgulama sisteminin yararlarına ve neden sistem üzerinden düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiği bilgisine ulaşırken, e-devlet web sitesine yönlendirilerek plaka sorgulaması yapabilmeniz oldukça kolaydır. Mağduriyetlerin büyük bir kısmını önlemede yardımcı olan sistem sayesinde araç satın almak isteyen kişilerin dolandırılması engellenerek güvenli bir şekilde ikinci el araç sahibi olmaları sağlanmaya çalışılmaktadır.

Borç sorgulama yöntemleri arasında üç farklı seçenek karşınıza çıkmaktadır. Bunlardan biri plaka ile T.C kimlik numaranızı girmenizle bilgi almanızı sağlarken, diğeri plaka ile sigortalı kişinin vergi kimlik numarasının girişiyle öğrenilebilmektedir. Son olarak plaka ile sürücünün T.C kimlik numarası girildiğinde araçla ilgili bilgilere ulaşmak mümkün hale geliyor. Araç hasar kayıtlarına ulaşmanızı sağlayan bu sistemler oldukça güvenlidir.

İnternet üzerinden araçlarla ilgili bilgi alabilirken SMS yoluyla da bilgi almanız mümkündür. Tüm operatörler için 5664’e mesaj atarak kısa süre içerisinde araç plakasından bilgi almanız mümkün olmaktadır. Bu yöntem internet ortamından farklı olarak ücrete tabii tutulmaktadır. İnternet sitemize giriş yaptığınızda e-devlet sistemine aktarılarak satın almayı düşündüğünüz aracın kime ait olduğunu öğrenebilir, çalıntı araç alarak sıkıntı yaşamaktan kurtulabilirsiniz. E-devlet sistemi yüksek güvenlikli giriş yöntemine sahip olduğundan dolayı giriş yapıldıktan sonra plaka sorgulaması yaparak tüm bilgilere ulaşabilmektedirler.

 

Editör: İsveç Gündemi