19. İspanya

İspanya

2018'den bu yana bir sıra geriye düşen İspanya, toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları için sadece 5.8, gelir eşitliği içinse 1.0 puan alabilmiş.

18. Japonya

Japonya

Her ne kadar cinsiyet eşitliği konusunda yalnızca 0.8 puan alabilmiş olsa da, Japonya'yı yeniliğe açık olması kurtarıyor. Ki o konuda 10.0 puan ile farkını ortaya koymuş.

17. İtalya

İtalya

Cinsiyet eşitliği ve insan haklarına ilişkin ortalama puanlara sahip olan İtalya, gelir eşitliğinde ise yalnızca 1.1 puan alabildi.

16. Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri

ABD, cinsiyet eşitliğinde 7.0 ve yenilikçi olmada 8.9 puan alarak rakiplerinin bir hayli önüne geçiyor. Ancak güvenlikte 1.7 puan ve gelir eşitliğinde ise yalnızca 1.1 puan alarak bu olumlu tablosunu maalesef bozuyor.

15. İrlanda

İrlanda

İnsan hakları 7.9 ve güvenliği 7.6 puan olan İrlanda, yenilikçilikte 4.9 ve gelir eşitliğinde ise yalnızca 3.8 puan alabildiği için hala istenilen kriterleri tam olarak sağlayabilmiş değil. Yine de gelişme kaydettiklerini söyleyebiliriz.

14. Fransa

Fransa

Cinsiyet eşitliği 8.3 ve insan hakları 8.5 puan olan Fransa, gelir eşitliğinde yalnızca 2.0 puan alabildiği için 14. sıraya yerleşiyor.

13. İngiltere

İngiltere

Cinsiyet eşitliğinde 8.8 ve insan haklarında 9.1 puan almak İngiltere'yi listede üst sıralara taşımak için en önemli etkenlerdi, ancak gelir eşitliği puanı yalnızca 2.6 olduğu için 13. sırada kalabildi.

12. Belçika

Belçika

Belçika cinsiyet eşitliğinde 8.2, insan haklarında 9.0 ve güvenlikte 8.5 ile oldukça yüksek puanlar aldı. Gelir eşitliğinde ise 4.0 puan alarak listede 12. sıraya yerleşti.

11. Lüksemburg

Lüksemburg

Cinsiyet eşitliği, insan hakları, yenilikçilik ve güvenlik puanları ortalaması 8.8 olan Lüksemburg'un gelir eşitliği puanı ise 4.8 oldu. Yine de Lüksemburg'un durumu hiç fena değil, sizce de öyle değil mi?

10. Almanya

Almanya

İlk 10'a giren ilk ülke olan Almanya, 9.8 puanla listedeki en yenilikçi ülkelerden biri; ancak gelir eşitliği, insan hakları ve cinsiyet eşitliği açısından yalnızca 5 ile 8 arasında puan alabilmiş.

9. Yeni Zelanda

Yeni Zelanda

Yeni Zelanda, insan haklarında 8.6 ve güvenlikte 10.0 puan alarak farkını ortaya koyuyor ancak gelir eşitliğinde 5.8 ve cinsiyet eşitliğinde 7.3 puan aldığı için zirveyi başkasına kaptırıp listenin 9 numarasına yerleşiyor.

8. Avustralya

Avustralya

Hazırlanan bu rapora göre hem kadınlar hem de erkekler için nispeten yüksek bir yaşam beklentisi olan Avustralya’ya cinsiyet eşitliği için 8.3, insan hakları için 8.7, gelir eşitliği için 4.9 puan verilmiş.

7. İsviçre

İsviçre

İsviçre, 7. sıradaki yerini koruyarak yola devam ediyor. Cinsiyet eşitliği 8.6, insan hakları 9.2, yenilikçilik 8.4, güvenlik 10.0 ve hatta gelir eşitliği için 8.0 gibi yüksek puanlar alarak yaşamak ideal bir tablo çiziyor.

6. Finlandiya

Finlandiya

Dünyada kadınlara oy kullanma hakkı veren ilk ülkelerden biri olan Finlandiya'nın 8.9 ile inanılmaz derecede hoş bir cinsiyet eşitliği puanı ve 9.6 ile yine bir o kadar etkileyici gelir eşitliği puanı var.

5. Hollanda

Hollanda

Cinsiyet eşitliği ve insan hakları konusunda mükemmel bir 10,0 puana sahip Hollanda, 6.9'luk bir gelir eşitliği puanı ile 5. sıradaki yerini aldı.

4. Norveç

Norveç

Genelde yüksek puanlar - özellikle gelir eşitliği konusunda 9,9 - alan  sevgili Norveç'i ufak tefek puan kayıpları ilk 3'ün dışında bıraktı.

3. Kanada

Kanada

2019'da kadınlar için dünyanın en iyi üçüncü ülkesi olan Kanada, 7,5 veya üstü gelir skoru ile ilk 2'den uzak tutulan güvenlik, cinsiyet eşitliği ve insan hakları konusunda 9 veya daha yüksek puan aldı.

2. Danimarka

Danimarka

Geçtiğimiz yılın en üst sıralarında yer alan ülke şimdi ikinci sırada, gelir eşitliği üzerine tam 10.0 puan ve yönetim kurulu genelinde yüksek puanlar aldı.

1. İsveç

İsveç

Yenilikçilik 10.0, gelir eşitliği 9.9, insan hakları 9.8, güvenlik ve cinsiyet eşitliği 9.6 puan olan İsveç'te ve bu durum İsveç'i yaşanabilecek en iyi ülke yapıyor. Gördüğünüz gibi, yine ne varsa İskandinavya tarafında var...

Editör: İsveç Gündemi