Bir çiçekten diğerine polen aktarımı yoluyla bitkilerin döllenmesini sağlayan polinasyon yani tozlaşma, yüzde 80 oranında bal arıları tarafından gerçekleştiriliyor. Arılar, gezegendeki canlıların tükettiği tüm besinin yüzde 90 gibi geniş bir oranına tekabül eden insan gıdasının da yüzde 70’inin tozlaşmasında rol oynuyor.

Ancak arıların bizler yararına gerçekleştirdikleri bu meşakkatli çalışma, tarım ilaçlarının aşırı kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle son bulabilir ve bu kıymetli hayvanlar, diğer pek çok canlı türüyle birlikte, yok olabilir.

100’ü aşkın ülkedeki 38 bine yakın noktada faaliyet gösteren restoranlarıyla küresel besin zincirinde önemli bir yere sahip olan Mcdonald’s, İsveç’teki bazı restoranlarının çatılarına yerleştirdiği arı kovanlarıyla bir süredir bu olumsuz durumun önüne geçebilecek bir inisiyatif yürütüyor. Bu inisiyatifini daha geniş bir kitleye duyurmak isteyen McDonald’s İsveç, bu yıl Dünya Arı Günü kapsamında, dünyanın en küçük McDonald’s restoranlarını tasarladı.

Reklam ajansı Nord DDB imzalı proje kapsamında McDonald’s restoranı görünümünde tam teşekküllü arı kovanları tasarlayan McDonald’s İsveç’in pazarlama direktörü Christoffer Rönnblad kampanya hakkında düşüncelerini şu sözlerle özetliyor: “Sürdürülebilirlik çalışmalarımıza katkı sağlayan gerçekten kendini adamış pek çok bayimiz var ve nüfuzumuzu, çatılara arı kovanları yerleştirmek gibi harika bir fikri yaymak için kullanabilmek bize kendimizi çok iyi hissettiriyor.”

Halihazırda ülke genelinde beş tane minyatür McDonald’s restoranı bulunuyor. Ödüllü set tasarımcısı Nicklas Nilsson tarafından tasarlanıp hazırlanan restoranlar, Ronald McDonald House Charities’e fon sağlamak amacıyla açık artırmayla satışa çıkarılacak.

Editör: İsveç Gündemi