Dünya, özellikle de son dönemlerde olağanüstü bir değişim içinde. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan ve pandemi haline gelen koronavirüs salgını, bugüne kadar kabul etiğimiz tüm dengeleri alt üst etti.

Elbette bu durum, ülkelerin uluslararası camiadaki güçlerini de önemli ölçüde etkiledi. Görünüşe göreyse İsveç, geride bıraktığımız bir yıllık süreçte gücüne güç katmayı başaran ilk ülke oldu.

Nomad Capitalist isimli bir şirket, ülkelerin gücünü sergileyen pasaport güçlerini araştırdı. Yapılan araştırma, şu an dünyanın en güçlü pasaportunun İsveç'e ait olduğunu ortaya koyuyor. Geçtiğimiz 1 yıllık süreçte önemli işler yapmayı başaran İsveç, geçtiğimiz yılın birincisi olan Lüksemburg'u geçerek araştırmanın yapıldığı 199 ülkenin en güçlü pasaportuna sahip oldu. Başka bir deyişle İsveç vatandaşları, sahip oldukları pasaport ile en fazla sayıda ülkeye giriş çıkış yapabiliyorlar.Nomad Capitalist'in geçtiğimiz yıl yaptığı araştırma, 186 ülkeye vizesiz giriş imkanı veren İsveç pasaportunu dünyanın en güçlü ikincisi olarak lanse ediyordu. Bu yıl yapılan araştırmaysa İsveç'i 199 ülke arasında ilk sıraya yerleştiriyor.
Yapılan araştırmaya göre İsveç'i takip eden ülkeler ise Lüksemburg ve İrlanda. 

Nomad Capitalist'in sıralamasına göre dünyanın en güçlü 10 pasaportu şu şekilde:

1. İsveç
2. Lüksemburg
3. İrlanda
4. İsviçre
5. Belçika
6. Finlandiya
7. Portekiz
8. Singapur
9. Çekya
10.Malta

MSN.COM

Editör: İsveç Gündemi