2018 yılında dünyanın en geçerli pasaportlarına Japonya, Singapur vatandaşlarının sahip olduğu belirlendi. 
Japonya ve Singapur Almanya’yı geçti …

Geçen yılın birincisi Almanya, bu sene zirveyi Japonya ve Singapur'a kaptırırken bu iki ülkenin pasaportları ile 180’er ülkeye vizesiz giriş yapabildikleri belirlendi. Almanya 179 ülkeyle üçüncü sırada yer alırken 178 ülkeye vizesiz giriş yapabilen ülkeler ise Danimarka, Finlandiya, Fransa, İtalya, İsveç, İspanya ve Güney Kore olarak tespit edildi. ABD 176 ülke ile 5. Sırada yer alırken Rusya’nın ise 114 ülke ile listede 45. sırada olduğu saptandı.

En fazla yükselen ülke Ukrayna oldu …

Ukrayna’nın listede 16 basamak birden yükselerek 42. sıraya çıktığı belirlenirken, bir yılda en fazla yükselen ülke olduğu görüldü. Bunda Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna vatandaşlarına geçen sene 90 günü geçmeyen turistik ziyaretler için vizesiz giriş hakkı tanımasının etkili olduğu anlaşıldı. Buna göre, Ukrayna vatandaşlarının 118 ülkeyi vizesiz ziyaret edebildiği tespit edildi.

 Konuyla ilgili medyada inceleme yapan Interpress’in Henley & Partners verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye’nin dünyanın en güçlü pasaportları listesinde 49. sırada yer aldığı ortaya çıktı. Buna göre Türk pasaportu ile 110 ülkeye vizesiz giriş yapılabildiği tespit edildi.






Editör: İsveç Gündemi