Çin'de ortaya çıkan, son zamanlarda Avrupa'da hızla yayılan koronavirüs vakaları ve beraberinde gelen ölümler sonucunda çok sert önlemler alınırken, İsveç'in önlem alma konusunda yetersiz kaldığı İsveçli bazı uzmanlar başta olmak üzere, birçok kesim tarafından dillendiriyor ve buna karşı Çin'den bile tepki geldi.

İsveç'e yakın Danimarka, Norveç, Polonya gibi ülkeler başta olmak üzere onlarca ülke kara ve hava sahalarını kapatırken, İsveç'in önlem alma konusunda etkin bir adım atmaması endişeleri artırıyor.

Doğrulanan koronavirüs vaka sayısı bine dayanırken, dünyanın aldığı sıkı önlemlerin tersine farklı noktaya odaklanması eleştirileri beraberinde getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü çağrıları, ABD'nin koronavirüs konusundaki küresel önlemleri, dünya ülkelerinin sert tedbirleri, ohallerin ilan edilmesi ve daha nice şeylerin İsveç'te henüz bir karşılığı ve anlamı bulunmuyor.

İsveç Halk Sağlığı başındaki Anders Tegnell'in tüm sağlık otoritelerinin tersine virüsle mücadele konusunda sadece risk noktalarına odaklanması ve artık sayıların önemsiz olduğunu söyleyerek tedbir almak yerine riskleri minimize etmek için farklı tercihlerde bulunması tedirginliği artırıyor ve İsveç'i nereye götüreceğini kestirmekte pek mümkün görülmüyor.

Bugün Çin, Avrupayı, İsveç'in virüsle mücadele konusundaki duyarsızlığına karşı kınamaya davet etti.

Komşu Norveç ve Danimarka, İsveç'le olan sınırlarını kapatma kararı aldı ve giriş çıkışları engellemek için sınırlarda sıkı tedbirler aldı.

İsveç'in bu tavrıyla Avrupa'da virüsün yaygınlaşmasına neden olacağını ve salgının farklı bir boyut kazanabileceği riskine karşı ciddi uyarılar var. Ancak İsveç yönetimi tüm bu eleştirilere rağmen kendi mücadele programını değiştirmiş değil.

İsveç medyasında yer alan bir habere göre, İsveçli sağlık çalışanları virüsle mücadele konusunda artık kullanacak ekipmanımız kalmadı çağrısı yaptı. Diğer AB ülkelerinden ekipmanları tedarik edemeyen İsveç, inşaat şirketlerinin kullandığı maskeleri göndermeyi talep etti ancak edindiğim bilgilere göre, inşaat firmaları da bu talebe cevap vermemiş.

İsveç Dışişleri Bakanlığınca akşam saatlerinde yapılan bir açıklamada mecbur değilseniz yurtdışına çıkmayın denildi. Ancak zaten dünyanın İsveç'e kapılarını kapattığı ve virüsün artık içeride olduğunu unutmuş olsalar gerek.

Virüs vakalarının görüldüğü dünya ülkelerinin yüzde 70'ten fazlası tedbir amaçlı okulları kapattı, spor müsabakalarını seyircisiz oynatmaya ya da ertelemeye karar verirken, İsveç katılımcı sayısı 500'den fazla program ve organizasyonları kısıtlamayla sınırlı kaldı. Bu uygulamayı alan ülke yönetimi bazı okullarda binlerce kişinin varlığını da unutmuş olsa gerek...

Bilmem takip edenleriniz var mı? Ancak İsveç'te buz hokeyi en az futbol müsabakaları kadar taraftar çeken ve güçlü bir spor organizasyonu. Bu maçlar bile daha yeni ertelendi.

İsveç'in koronavirüs konusunda Avrupa'nın dipsiz kuyusu olduğu noktasında görüşler var.

Başkent Stockholm nüfusunun büyük bir bölümü 50 yaş üstünde. Ülke nüfusu birçok ülkeye göre yaşlı ve çok sayıda solunum problemi yaşayan çocukların olduğu da bilinen bir gerçek. Ancak sıkı önlemler noktasında yavaş kalan İsveç'in savunduğu şey, okullar kapanırsa aileler çocuklarına bakmak için evde kalacak ve bu da iş piyasasında farklı bir sonuç yaratacak deniyor. 

İsveç ekonomisinde şuanda meydana gelen çatlağın bana göre en önemli sebepleri arasında şuana kadar ki önlemsizliktir. Bunun sonuçlarını hep birlikte ileride göreceğiz.

Küresel ekonomi daralma, işsizlik ve yeni iflasların gelmesi beklenen durumlar göz önüne alınınca bu sınavı doğru vermemesi halinde İsveç'i çok zor günler bekliyor gerçeğini gösteriyor.

Son on yılda İsveç'te perakende sektörünün çöküşü, dev firmaların iflasa gidişi ve ekonomideki kırılganlık ülke yönetiminin içinden çıkamadığı bir hal aldığı gerçeği apaçık ortada olmasına rağmen dillendirilmiyor.

Farklı yönleriyle İsveç'te başka sorunlarda var ancak burada yazımızı noktalayalım.

Not: Bu kritik süreçte İsveç'te yaşayan vatandaşlarımız lütfen kendi tedbirlerini mümkün oldukça alsınlar.

Saygı ve sağlıkla...