İsveç, Azerbaycan, Kırgızistan ve Ukrayna ile birlikte on bir risk ülkesinden biri olarak listelendi.

DSÖ İsveç'in covid-19 salgını nedeniyle en riskli ülkelerden biri olarak tanımladı.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell DSÖ'nün bu kararına tepki göstererek, "Bu bir hata" diyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa yöneticisi Hans Kluge, dün düzenlenen basın toplantısında Avrupa'daki gelişmelerle ilgili endişelerini dile getirdi. Kıta şu anda dünyanın toplam vaka sayılarında azalan bir payını oluştursa da, durum kontrol altında değil.

"Bölge günde 20 bin yeni vaka ve 700'den fazla yeni ölüm bildirmeye devam ediyor." dedi.

Sağlık hizmetleri sınırlarını zorladı

Geçen hafta, Avrupa bir hafta içinde ilk kez haftalık vakalarda bir artış gördü. Kluge'a göre, giderek daha fazla ülke karantina kurallarını ve kısıtlamalarını hafifletmeye başlaması nedeniyle bu artış beklenen bir şey.

"Haftalarca, ülkeler viral önlemlerini ayarladıklarında artan yayılma riski hakkında konuştum. Hans Kluge, birçok Avrupa ülkesinde bu riskin artık bir gerçek haline geldiğini belirten 30 ülke, son iki hafta içinde birikimli vakalarda artış gördü" dedi.

11 ülke DSÖ tarafından özel riskli ülkeler olarak belirlenmiştir.

Bunların arasında Azerbaycan, Kırgızistan, Ukrayna ve Moldova gibi ülkelerle birlikte İsveç de var. Bunlarda, enfeksiyonun yayılması önemli ölçüde arttı diyen DSÖ, mevsimsel grip de başladığında sağlık hizmetlerinin bu sonbaharda bir baskılanma eşiğine itilebileceğine inanıyor.

Hans Kluge, "Bu durum düzeltilmezse, sağlık hizmetlerinin tekrar baskılanacak ve tedbirler hususunda yeni sınırlandırmalara yol açacaktır." dedi.

DSÖ açıklamalarıyla ilgili değerlendirmede bulunan İsveç stratejisinin mimarı Anders Tegnell, "Dünya Sağlık Örgütü İsveç verilerini yanlış yorumladı" dedi.

Tegnell, "Bu tam bir hata. Geçen hafta İsveç'te daha fazla test yaptığımız için artan sayıda vakamız var. Ancak diğer tüm parametrelerden vakaların azaldığını görebiliriz. Yoğun bakımdaki hasta sayısı çok düşük seviyededir ve çok fazla kişi ölse bile ölümler bile yavaş yavaş azalmaya başladı. Ne yazık ki, bu İsveç verilerinin tamamen yanlış yorumlanmasıdır" dedi.

Tegnell, DSÖ'nün İsveç'i riskli ülke olarak görmesine tepki göstererek, "Onlar sadece bir parametreye bakarlar, bir ülkedeki durumu değerlendirmek için sadece bir parametreye bakmak doğru olmaz" şeklinde ifadeler kullandı.

Ayrıca şunları söyledi:

"İsveç göze çarpmıyor, endişelerimiz de oldu. Ancak bazen pandemik değerlendirmeler yaparken biraz dikkatli olmanız gerekir. Midenizde biraz buz olmalı" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü uyarısının muhtemelen talihsiz sonuçları olacaktır, diyen Tegnell, "Özellikle enfeksiyon yayılmış ülkeleri tartıştığımızda çok talihsiz bir durum. Bu değerlendirmeleri iyi bir zeminde yapmanız çok önemlidir" dedi.

DSÖ: İsveç, Ermenistan, Moldova, Kuzey Makedonya, Azerbaycan, Kazakistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kırgızistan, Ukrayna ve Kosova'yı riskli ülkeler listesine dahil etti.

Editör: İsveç Gündemi