Yeneroğlu ” Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar Anadolu Ajansı Editör Masasına yeni askerlik sistemiyle ilgili açıklamalarda bulunmuş, bu çerçevede 2 bin Avro olan dövizle askerlik bedelinin 5 bin 113 Avro olarak belirlendiği bilgisi kamuoyunda yer almıştır.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız açıklamanın ardından tepkilerini telefon, e-mail veya sosyal medya aracılığıyla dile getirmektedirler. Öngörülen yeni sistemde Türkiye’deki yükümlülere ya askerlik hizmetini yapma ya da bedelli askerlik imkanından faydalanma alternatifleri sunulmaktadır. Ancak yurtdışında yerleşik bir yükümlü için -içinde bulunduğu şartlar nedeniyle- sadece dövizle askerlik imkanı söz konusudur.

Öte yandan yurtdışındaki insanlarımızın sosyo ekonomik şartlarını dikkate aldığımızda ödenecek meblağın artırılması, karşılanamayacak bir yük oluşturabilecektir. Bu da bazı vatandaşlarımızın uzun süre Türkiye’ye gelememesine neden olabilecektir. Ayrıca yurtdışındaki gençlerimiz açısından baktığımızda zaten doğdukları ve yaşadıkları ülkenin vatandaşı olmaları sebebiyle Türk vatandaşlığından çıkma durumları yaşanabilecektir.

Bu hususlarla birlikte, dövizle askerlik meselesinin, diaspora politikalarımızın bir gereği olarak, ülkemizle olan bağın muhafaza edilerek daha da güçlendirilmesi için kolaylaştırıcı yöntemle ele alınması faydalı  olacaktır. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın meselelerini takip eden bir milletvekili olarak bu düşüncelerimizi konunun gündeme gelmesinin ardından Milli Savunma Bakanımızla  paylaştık, önerinin tekrar değerlendirilmesi gerektiğini belirttik. Endişelerimizi aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettik. Bakanlığımız kamuoyu ile paylaştığı yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışmaları devam ettirmektedir.

Dövizle askerlikle ilgili de yukarıda ifade edilen hususları değerlendirmeye almıştır. Çalışmanın sonucunda yeni sistem Nisan ayında yasalaşmak üzere TBMM gündemine gelecektir. Bu noktada takdir Türkiye Büyük Millet Meclisimizin olacaktır. Elbette süreç boyunca tüm ilgililerle endişelerimizi paylaşacak, görüşlerimizi dile getireceğiz. Bu zaman zarfında yurtdışında yaşayıp şartları taşıyan yükümlüler dövizle askerlik imkanından faydalanabilir.

Editör: İsveç Gündemi