Türkiye’den Finlandiya’ya sığınmacıları para karşılığı kaçıran uluslararası şebekenin üçü İsveç, biri Avusturya vatandaşı olan dört mensubu kaçakçılık örgütüne üye olmak iddiası ile Finlandiya’da tutuklandı. Tutuklanan dört kişinin uluslararası şebekenin Orta Avrupa-Finlandiya ayağını oluşturdukları öğrenildi.

Finlandiya polis yetkilileri şebekeni çekirdeğini 10 kişilik bir grubun oluşturduğunu, grubun bir yıldan daha fazla bir süredir aktif olduğunu, takibin 2014 yılı Ekim ayından 2015 yılı Eylül ayları arasını kapsadığını belirtti. Bu süre içerisinde şebekenin 23 ayrı operasyonla 68 kişiyi Finlandiya’ya soktuğu, bu kişilerin daha sonra Finlandiya’da iltica başvurusu yaptıkları öğrenildi.

Ortadoğu’dan Finlandiya’ya kadar olan yolun fiyatının sığınmacı başına 10 bin Euro olduğu belirtilirken şebekenin yolculuğun Orta Avrupa Finlandiya ayağı için kişi başına 2 bin ile 3 bin 500 Euro aldığı tespit edildi.

Şebekenin Finlandiya, İsveç, Avusturya ve Almanya’da üyeleri olduğu, Türkiye, Yunanistan ve Irak’taki kaçakçılık şebekeleri ile işbirliği yaptıkları, toplam 18 kişi hakkında insan kaçakçılığı yapmak şüphesi ile soruşturma yürütüldüğü belirtildi.
Editör: İsveç Gündemi