Uppsala'daki bir başhekim, bölgesel konseylerden daha sert tedbirler talep ederken, Västra Götaland'ın tıp derneği başkanı Emelie Hultberg, eğer tavsiyeler davranışta bir değişiklik meydana getirmek için yeterli değilse, yasal yolddan gitmeniz gerekebilir yorumunda bulunuyor.

İşte yerel tavsiyelerin getirildiği bölgelerdeki doktorların görüşleri.

Uppsala, sonbaharda koronavirüs salını güçlü bir şekilde yayıldı. 20 Ekim'de daha sıkı yerel kısıtlama tavsiyelerinin geldiği ilk bölge oldu.

Uppsala'daki enfeksiyon kliniğinin operasyon müdürü Fredrik Sund, Tavsiyelerde yaptırım bulunmadığı için insanlar uymuyor çağrısında bulundu.

Yaşanan enfeksiyon yayılımıyla birlikte, biz ve İsveç'in geri kalanı büyük bir riskin içindeyiz diyerek, İsveç'te enfeksiyonun önlenmesi için kapsamlı bir karantina zamanının geldiğini ifade etti.

Doktor: "Her hayat önemlidir"

İnsanlar bunun yasayla düzenlenip düzenlenmeyeceğini soruyor ve artık gönüllülükle bu işin gitmediğini belirtiyor.

Fredrik Sund, Alınan tavsiye kararlının "arkasında yasal bir dayanağınız olmalı ve durumu değiştirmemiz gerektiğine dair çok net mesajlar verilmeli, eğriyi düzleştirmek için enfeksiyonun yayılmasını azaltmalı, böylece sağlık personeli bununla mücadele edebilir" ifadeleri kullanarak, yeni tıbbi ilerlemeler, belki de yakında aşı olabilir ama aynı zamanda her yaşamın önemli olduğunu vurguladı.

Fredrik Sund, değişiklikleri mümkün olan en kısa sürede görmek istediklerini, bir ay içinde, korona enfeksiyonu o kadar yaygın hale gelebilir ki, alınacak karantina kararları bile önemini kaybeder yorumunda bulundu.

Skåne doktorları gönüllülüğe inanıyor

Aftonbaldet, Bölgesel kısıtlamalar (Uppsala, Skåne, Västra Götaland, Stockholm ve Östergötland) ilk uygulayan beş bölgedeki doktorlarla görüştü ve tavsiyelerin yeterli olmadığı konusunda hemfikir olup olmadıklarını sordu.

Magnus Rasmussen, Lund'daki Skåne Üniversite Hastanesinde enfeksiyon doktoru ve enfeksiyon kliniğinin yönetim ekibinde yer alıyor.

Enfeksiyon doktoruna göre, 27 Ekim'de yerel kısıtlamaların getirildiği Skåne'de sağlık hizmetleri, salgın tarafından geçen bahar kadar yük altında. IVA içinde biraz daha küçük olmasına rağmen artış gözleniyor.

Ancak Magnus Rasmussen kapanma çağrısı yapmıyor, en azından henüz değil.

Lund Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalık tıbbı profesörü Magnus Rasmussen, gönüllülüğe dayalı bir stratejinin uzun vadede sürdürülebilir olma konusunda daha büyük bir fırsata sahip olduğunu söylüyor.

Magnus Rasmussen ayrıca, eyalet epidemiyoloğu Anders Tegnell'in genellikle söylediği gibi, yeni kararlar almadan önce bir önlemin ne gibi etkiye sahip olduğunu bilmenin önemli olduğunu söylüyor.

"Örneğin, tüm alışveriş merkezlerini ve tüm perakende satış merkezlerini kapatırsanız. Bunlar bazı ülkelerde yapılmış olası şeylerdir. Enfeksiyonun yayılmasına etkisi olabilir. Ancak başka hangi etkileri vardır? Bir bulaşıcı hastalık profesörü olarak bunu hesaplayamıyorum, ancak bunun kapsamlı bir iflas, işsizlik ve diğer sonuçlara yol açabileceği anlaşılıyor. Halk sağlığı otoritesi ve politikacılar bu çıkarları birbirleriyle sürekli dengelemelidir." dedi.

Fredrik Sund, "sağlık hizmetindeki durumla ilgili çok endişelendiğini ifade ediyor, ben de öyleyim ama dikkate alınması gereken tek durum bu değil" diyen Skåne bulaşıcı hastalıklar doktoru Magnus Rasmussen, şimdilik tavsiyelerle ilerlemenin iyi bir fikir olduğunu savundu.

Johan Styrud: "Daha güçlü hissederdim"

Stockholm, Västra Götaland ve Östergötland bölgelerin 29 Ekim'de yerel kısıtlamalar getirildi.

Stockholm Tabipler Birliği başkanı Johan Styrud, bölgesel kısıtlama tavsiyeleri yerine uzun süredir ulusal düzeyde olabilecek kuralları savundu.

"Tamamen farklı bir ağırlık verecektir. Farklı bölgelerde farklı şeylere sahip olmak biraz itici geliyor. Ulusal yasalar çıkarırsak, daha güçlü hissederiz" diyen Danderyd Hastanesi başhekimi Johan Styrud, ayrıca ikinci dalgaya doğru ileriyoruz yorumunda bulundu.

Västra Götaland'daki tıp derneği başkanı Emelie Hultberg:

"Sendika perspektifinden gördüğümüz şey, hastaneye kaldırılan ve yoğun bakıma muhtaç hasta sayısının büyük ölçüde artmasıdır. Tekrar özel covid birimleri açmaya başlamak üzereler ve bu hafta sonu ekstra acil durum hatları ile personel oluşturuluyor" diyerek, bu nedenle gelişmeyle ilgili oldukça fazla endişeliyiz ifadeleri kullandı.

"Zamanı geldi"

Emelie Hultberg, Västra Götaland'da 29 Ekim'de daha katı kısıtlamalar getirilmeden önce hastaneye kaldırılan kişiler büyük olasılıkla enfekte olmuştu ve bu nedenle bir etkilerinin olup olmadığını değerlendirmek için henüz çok erken ifadeleri kullanırken, aynı zamanda tavsiyelerin işe yaramadığı ortaya çıkarsa, genel tavsiye dışında bir şeyler yapmak kaçınılmazdır yorumunda bulundu.

Östergötland tıp derneği başkanı Carin Larnert Hansson, stratejinin değişmesine gerek olmadığını savunuyor.

"Genel bir resim elde etmeye çalışan ve sorumluluk sahibi olanları dinleyen bilge insanlarımız olduğuna inanıyorum. Olanlar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz, ancak aceleci kararlar vermeniz gerektiğini düşünmüyorum. Böyle şeyler yaparsak, hastalık izni, işsiz kalan, akıl hastalığı ve ruhen herkesin sağlığı için geniş kapsamlı sonuçları olabilir" diyerek durumun karmaşık olduğunu belirtti.

Editör: İsveç Gündemi