Çocukların tedavisini pandemi ile mücadelenin gerisine atmak kabul edilemez.

Astrid Lindgren Çocuk Hastanesi'ndeki doktorlar ve hemşireler, Stockholm Bölgesi'nin acil durum hazırlıklarını sert bir şekilde eleştiriyor.

Çocuk doktoru Mikael Finder, "çocukları daha önce hiç yapmadığımız bir şekilde risklere maruz bırakıyoruz" dedi.

Astrid Lindgren, Children's Hospital'daki acil olmayan tüm operasyonlar iptal edildi. Bu, korona salgınının şu anda ülkenin ağır hasta çocuklarından bazılarını vurduğu anlamına geliyor.

İsveç'in ağır hasta çocuklarına yönelik planlanmış operasyonları, kontrolleri ve belirli bakımı iptal ediyoruz ki bunun tıbbi sonuçları olmayacak. Pandemi sakinleşene kadar beklemesi gerekecek. Ancak hastanedeki çocuk doktoru ve neon rehberi ve Karolinska Üniversite Hastanesi tıp derneğinin yönetim kurulu üyesi Mikael Finder, duruma tepki gösterdi "Çocukları daha önce hiç yapmadığımız bir şekilde risklere maruz bırakıyoruz" dedi.

Svenonius: Kriz organizasyonuna gerek yok

Finans bölgesi meclis üyesi ve baş siyasi görevli Irene Svenonius, bu haftanın başlarında bölgenin büyük bir ikinci dalga için harekete geçtiğini söyledi. Daha önce Expressen'e verdiği demeçte, sağlık hizmetlerinin kriz için değişebileceğinin bu bahar ilk dalgasında kanıtlandığını söyledi.

"IVA kontenjanlarının sayısını dört katına çıkardık. Günlük yaşamda savaşa veya krize dayalı olarak planlanmış bir organizasyona ihtiyaç olmadığını gösterdik" ifadeleri kullandı.

Ancak şimdi acil servis ve yoğun bakımda aşırı baskı birlikte yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bu hafta, bölgenin sağlık ve tıbbi bakım müdürü Björn Eriksson, zor durumda olan acil bakım hizmetlerinde görevli olabilmek için hem yetkililerden hem de özel bakım sağlayıcılardan yardım istedi.

Mikael Finder hastanedeki diğer birkaç kişi, bölgedeki krize hazırlıksız olmasına sert eleştiriler yöneltti.

"Lütfen toplum çöktüğünde dua edin"

Mikael'in işaret ettiği sorunlardan biri, politikacıların bölgedeki hastanelerden bakımı Vårdval Stockholm aracılığıyla özel aktörlere taşıması. Bu, hastanenin uyum sağlama yeteneğini azaltmıştır.

"Bu faaliyetleri sürdürmüş olsaydık, bakımı desteklemek için o personelden alabilirdik" diyen Mikael Finder, yaşanan durumda hiç bir sözümüz artık yok yorumu yaptı.

Mikael Finder, Björn Eriksson'un bu hafta dışarı çıkıp özel sağlık şirketlerinden yardım istemesinin saçma olduğunu söyledi. Özel sağlık şirketleriyle yapılan anlaşmalarda, bir kriz anında personel ile sıraya girmek zorunda oldukları hiçbir şey yapamadıklarını sorguluyor.

Mikael Finder, "Bölgenin ayakta durduğunu ve ağır hasta çocuklardan personel aldığımızda, tedavi ve bakım sağlamak için para alan aktörlerden yardım istemesi gerektiğini, bu anlaşmaların nasıl yazıldığı hakkında bir şey söylenmiyor" dedi.

Kriz durumuna hazırlıklı olsaydınız bunu tahmin etmek kolay olurdu. Ancak bölgenin bu gibi durumlar için rezerv ve hazırlıklı olmama kararı aldığını sözlerine ekledi.

"Umarım hiçbir çocuk incinmez"

Normal durumlarda, hastanedeki personel Yeni Yıl'dan sonra daha fazla çocuk solunum yolu enfeksiyonlarına bakmak zorunda kalacak, zaten pandemi nedeniyle ertelenen birçok tedavi ve operasyon bulunuyor. Şimdi, birçok işletme bunun yerine o dönemde yaz kadrosuna karşılık gelen azaltılmış bir kadroya sahip olacak.

"Herkesi İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerine uymaya çağırmak istiyoruz" diyen Finder, alınan kararlardan umarız hiçbir çocuk zarar görmez ifadeleri kullandı.

Aftonbladet'in görüştüğü bir hemşire, birçok kişinin bölgeden krize hazırlıksız olduğu şeklindeki imajı doğruladı. Geri kalan sağlık personelinin çocuklara ve ebeveynlerine iyi bakım vermek için ellerinden geleni yaptığını söylüyor.

"Personel olarak hasta güvenliğini sürdürmek ve küçük hastalarımız için en iyisini yapmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışırız" derken, "Ancak bölge, bahar için güçlü bir eylem planına sahip olmasını sağlamalıdır. Çünkü Şubat, Mart ve Nisan aylarında böyle devam edemeyiz. Bunu yapamayacağız" yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi