Stockholm'de beş yıl içinde 52 faili meçhul cinayet, polisin kriminal çevrelerle bağlantısı.

Aftonbladet'in "Networks" incelemesinde ortaya konan bilgiler ışığında faili meçhul cinayetler ortaya koyuldu.

İçişleri Bakanı Mikael Damberg çete cinayetleriyle ilgili, "Yeni yöntemler bulmalıyız, en azından polis için yeni araçlar bulmamalıyız, aynı zamanda yıkıcı sessizlik kültürünü de kırmalıyız" dedi.

Aftonbladet'in "Networks" adlı incelemesinde, polisin ceza yerleşim yerleriyle bağlantılı olduğu Stockholm'deki çözülmemiş cinayetlerin haritası çıkarıldı.

2015-2019 beş yıllık dönemde, çoğu genç erkekler olmak üzere 52 cinayet kurbanı var.

İçişleri Bakanı Mikael Damberg, ortaya çıkan sonucu inceledi ve suç ortamlarındaki cinayetlerin "araştırılmasının zor" olduğunu söyledi.

Cevapları olmayan akrabalara ne dersiniz?

"Şu anda polise ve yargıya çok büyük bir yatırım yapıyoruz. Yalnızca 2021'de, polis 1,9 milyar kron daha destek alacak ve 2024'e kadar 10.000 yeni polis göreve başlayarak büyüyecek. Bu, benzeri görülmemiş bir yatırım. Polis Otoritesinin şu anda yaptığı şekilde başka hiçbir büyük devlet otoritesi büyümüyor" ifadeleri kullandı.

"Gizli Tanıklar"

Damberg, hükümetin polise birkaç yeni araç verdiğini söylüyor.

"Gurur duyduğum ve 20 yıldır polisin bahsettiği en önemlilerinden biri de gizli veri okumak. Bu da, bugün polisin cep telefonlarına girme, ciddi suçlarla ilgili şifreli bilgileri okuma fırsatına sahip olduğu anlamına geliyor. Bu, polisin bu tür cinayetleri çözebilmesi için ihtiyaç duyduğu türden bir araçtır" dedi.

Pek çok cinayet soruşturmasında yinelenen bir sorun, çok az kişinin ifade vermeye cesaret ettiği yaygın bir sessizlik kültürü var.

Damberg, bu soruna yaklaşmanın en etkili yolunun ne olduğu sorulduğunda, bunun "zor bir mesele" olduğunu söylüyor.

Ama aynı zamanda yeni kanunlar.

Şu anda, Mayıs ayında önerilecek bir tanık soruşturma ve koruma çalışması devam ediyor.

Damberg, baş tanıklar hakkında önerilerde bulunacaklar, gizli tanıklara bakacaklar, tanıkların korumasının nasıl sıkılaştırılacağını, tanıklara desteğin nasıl artırılacağını, aynı zamanda bir olayı istismar edenlere verilecek cezanın nasıl keskin bir şekilde artırılacağını olmak üzere birçok yönüyle tanık gizliliği ve koruması devreye girecek ifadeleri kullandı.

Uzun vadede, güven inşa eden ve böylelikle uzun vadede sessizlik kültürünü kıran polisin yakın ve yerel varlığı olduğuna inanıyorum dedi.

Çok yavaş davrandı

Aftonbladet'in "Networks" incelemesi , polisin suç şebekelerine bağlantısı olan 676 kişiyi içeriyor.

Bunlardan 36'sı küçük, en küçüğü 13 yaşında.

Yıl başında, ciddi suçlar işleyen gençlerin hafta sonu akşamları ve geceleri sokağa çıkma yasağına mahkum edilebileceği yeni bir yaptırım getirildi. 

Damberg, Suç işleyen gençlerin gece sokağa çıkma yasağı ve izlenmeleri konusunda önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, kuralları ihlal eden gençlere yönelik düzenlemeleri sıkılaştırmanın çok açık bir yolu yorumu yaptı.

"İsveç'te büyüyen bir ayrımcılığımız var"

İçişleri Bakanı'na göre İsveç, suç şebekeleriyle savaşma konusunda çok yavaş davrandı.

"İsveç'te, neredeyse kendi küçük paralel hayatlarını yaşamak zorunda kalan ve devletin yeterince açık bir şekilde mevcut olmadığı bölgelerde büyüyen bir ayrımcılık yaşadık. Bu suç çetelerinin İsveç'in çeşitli yerlerinde ötelenmiş olması pahalıya mal oldu. Ama şimdi sadece polis değil diğer yetkililer de onlara karşı güç topladığımızda bunun bir etkisi olacağına kesinlikle ikna oldum" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi