Gösteriden sorumlu olan kişi ve STK temsilcileri, daha önce darbe girişimine karşı duyarlı olan vatandaşlar küçük gruplar halinde Norveç'teki Türkiye Büyükelçili önünde toplanmış olsa da Norveç'teki yetkililerin hafta sonu nedeniyle izin vermemesinden dolayı demokrasi için ancak bugün bir gösteri düzenlenebildiğini ve Büyükeçliliklerin bulunduğu bölgede yapıldığı için sadece bir saatlik bir gösteri yapılmasına izin verdiğini belirttiler.  Norveç'teki toplam gurbetçi sayısının diğer Avrupa ülkelerine göre nispeten az olması, gösterinin hafta arası ve sadece bir saatliğine yapılması ve yaz yatili nedeniyle çoğu gurbetçilerin Türkiye'de bulunmasına rağmen yaklaşık 300 kişilik büyük bir grup milli iradeye sahip çıkmak için Büyükeçlilik önünde toplanmış olduğu kaydedildi.
 
Drammen ve Oslo şehirleri başta olmak üzere Stavanger ve Bergen gibi 6-10 saatlik yol uzaklığındaki diğer Norveç şehirlerinden de katılımların olduğu belirtildi. Ayrıca Türk bayrağının yanı sıra Azerbaycan, KKTC ve Norveç bayraklarının da dalgalandırıldığı, demokrasiye destek için pankartlar hazırlanmış olduğu görüldü.

 
Darbe teşebbüsü yüzünden şehit olan vatandaşlar ve öldürülen masum insanlar için ilk önce bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirilen törende daha sonra İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtası hep birlikte okundu ve yine hayatını kaybedenler için Fatiha suresi okundu. Bunun akabinde ise  Norveç Türk Dernekleri Federasyonu ve gösteriye katılanlar adına ortak bir basın bildirisi okundu.
 
Türkiye'deki darbe teşebbüsünün şiddetli kınandığı bildiride özetle demokrasi ve milli iradeye sahip çıkıldığı, Norveç'te yaşayan Türklerin hep birlikte Türkiye'nin ve Türk halkının milli irade mücadelesine destek verdiği, halkın seçmiş olduğu Cumhurbaşkanı, Başbakan, hükümet ve siyasi temsilcilerine yönelik yapılan bu girişim tüm demokrasiye ve tüm Türkiye'ye karşı yapılmış olduğu ve asla kabul edilemeceyeceği vurgulandı.  Ayrıca Norveç'teki Türklerin, siyasi görüş farklılıklarının bir kenara atılarak TBMM'de temsil edilen tüm siyasi partiler tarafından deklare edilen ortak bildirinin arkasında durduğu ve darbe girşiminlerine bakışlarında buradaki vatandaşlar arasında bir ayrılık olmadığı da belirtilirken yine şu anki TBMM'de Türkiye'deki seçmen oylarının % 97'sinin temsil edildiği ve Türkiye'de seçimlere katılımın Norveç'te dahil olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinden daha yüksek düzeyde olduğunun altını çizilerek Türk halkının demokrasi ve demokratik değerlere daima sahip çıktığı hatırlatıldı.

 
Bildiride dikkat çekilen bir başka husus ise Norveç medyasının yaşanan olaylara yönelik tutumu ve yaptıkları haberlere yönelikti. Norveç medyasının büyük bir çoğunlukla yaşananları yanlış yorumlayıp aktardığı ve olayın özüne odaklanmadığı belirtilen bildiride, bundan sonra Türkiye hakkında daha tarafsız ve daha farklı bakış açılarına yer verilen haberler görülmesinin umulduğunun da altı çizildi.
 
Bildiriden sonra ise darbe karşıtı ve milli irade için Türkçe ve Norveççe sloganlar atıldı. Pek çok görsel ve yazılı basının bilgilendirilerel davet edildiği gösteriye sadece TV 2 kanalının ilgi göstermesi de dikkat çekiciydi. Gösteri boyunca kayıt yapan TV2 muhabirleri, Büyükelçilik görevlileri ile de bir mülakat gerçekleştirdikten sonra gösteriye katılan vatandaşlarla da röportaj yapıp vatandaşların görüşlerini aldı.

 
Bir saat süren gösterinin sonunda ise hayatlarını kaybeden masum vatandaşların ve darbeye karşı duruşu ile şehit düşen demokrasi kahramanlarının saygı ile anıldıklarının bir göstergesi olarak törene katılanlanlar tarafından Büyükelçiliğin önüne sırayla gül demetleri ve Türk bayrağı bırakıldı.
 
Federasyon yetkilileri ise Ağustos ayında daha büyük bir gösteri yapılmasının planlandığını belirttiler.
 
Türk bayraklarının dalgalandırılarak ve milli irade için sloganlar atan vatandaşlar daha sonra dağılarak gösteri olaysız bir şekilde sonlandı.

Editör: İsveç Gündemi