İsveç polisinin eyleminden sonra yakalayarak, İsveç'e 2 yıl girişinin yasaklanmasıyla sınır dışı edilen ırkçının kutsal kitabı yakma ve tekmeletme olaylarından sonra Malmö'de büyük tepkilere neden oldu.

Kuran'ı kerimin yakılıp tekmelenmesine tepki gösteren yüzlerce kişi Malmö Amiralsgatan'da toplandı.

Protestolar sırasında biranda ortalığın gerilmesiyle birlikte ortalık savaş alanına döndü.

Polis protestoculara sert şekilde müdahale etmesiyle birlikte olaylar büyüdü. Gösteri sırasında bazı protestocular gözaltına alınırken, yaşanan gerilimde bazı polis memurlarınında yaralandığı belirtildi.

Şehrin çeşitli yerlerinde gerçekleşen İslamofobik eylemlere Cuma gecesi Malmö'de şiddetli tepkiler geldi.

Olayları protesto etmek için Rosengård yakınlarındaki Amiralsgatan'da 300'den fazla kişi toplandı. Polisin Amiralsgatan çevresindeki trafiği kapatmasına izin verildi.

Ancak gösteriler sırasında gerginlik tırmandı. Havai fişekler patlatıldı ve gösterileri proveke eden bazı kişiler tarafından polise nesneler atıldı.

Bazı eylemcilerin provakatörlerin yapmaya çalıştığı ve Müslümanları sokağa çekme isteği yönünde hareketler ortaya çıktı. Cadde bir anda yangın yerine döndü. Polis memuru Rickard Lundqvist, sakin başlayan gösterinin yerini şiddete bıraktığını belirtti ve burayı şuanda yangın yeri gibi yorumunda bulundu.

Gecenin geç saatlerine kadar devam eden gösterilerde büyük karışıklık yaşandı.

Polisin müdahalesi ve dağılma çağrısı üzerine, göstericiler arasından bazıları polise yanıcı nesne ve taş atmaya başladığı belirtildi. Gece saat 03'e kadar devam eden gerginlik, göstericilerin dağılmasıyla son buldu.

Patric Forss Cumartesi sabahı Güney polise verdiği demeçte, gösteride gerginliğe neden olan en az on beş kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Forss, "Henüz tam olarak kaç kişi olduğunu veya hangi suç sınıflandırmalarının alakalı olabileceğini bilmiyoruz" diyerek birkaç polis memuru hafif yaralandı, ancak ne tür yaralanmaların söz konusu olduğunu söylemek için henüz çok erken ifadeleri kullandı.

Aşırı sağcı politikacılar durduruldu

Polise göre kalabalık, aşırı sağcı Danimarka partisi Stram Kurs'un temsilcileri tarafından Emilstorp sanayi bölgesinde günün erken saatlerinde meydana gelen Kuran yakma olayıyla bağlantılı.

Bir başka çirkin eylem de, üç kişinin Kuran'ı tekmeledikten sonra bir etnik grubu kışkırtmaktan tutuklandı. Bu olayda Malmö'deki Stortorget'te gerçekleşti. Olayla bağlantılı diğer üç kişi daha sonra istasyonda yakalandı.

Eylemler, Stram Kurs'un grubu lideri Rasmus Paludan'ın, Malmö'de "İskandinav ülkelerinde İslamileştirme" konulu kare propaganda toplantısı yapma izninin reddedilmesine tepki olarak, hareket noktalarından birinin Kuran yakma olduğu söylendi. Paludan, İsveçli sokak sanatçısı ve provokatör Dan Park tarafından davet edildi.

Cuma günü, Paludan İsveç sınırında durduruldu ve iki yıllık giriş yasağı verildi.

Yeraltı garajında ​​yangın

Malmö'nün başka yerlerinde de huzursuzluk vardı. Çeşitli yerlerde çok sayıda araba ateşe verildi.

Ayrıca güney Rosengård'da bir yeraltı garajı alevler içinde kaldı.

Rickard Lundqvist, "Tüm bu olayların bağlantılı olduğunu söylemek için henüz çok erken" dedi.

Bugün polis ve sosyal hizmetler güvenlik sağlamak için bölgede olacak.

Editör: İsveç Gündemi