Danimarka ve Birleşik Krallık'tan seyahatler durduruldu ve Birleşik Krallık'tan çoktan gelmiş olanlar karantinaya alınmaya çağırılıyor.

Yeni mutasyon hakkında Johan Carlson, İsveç'te var olduğunu gözardı etmiyoruz, ancak henüz bunu doğrulayamadık dedi.

İçişleri Bakanı Mikael Damberg, hükümetin basın toplantısına bugün "sert kararlar" aldıklarını söyleyerek başladı. Gece yarısı itibariyle, Danimarka ve Birleşik Krallık'tan girişler yasaklanmıştır.

"Birleşik Krallık, yeni virüs varyasyonundan en çok etkilenen ülke. Yeni türün eskisinden daha hızlı yayıldığı bildiriliyor. Yeni enfeksiyonun buraya yayılma riskini en aza indirmek için hükümet bugün Birleşik Krallık'tan giriş yasağı kararı aldı" diyen Mikael Damberg, yasağın temel olarak İsveç vatandaşlarını kapsamıyor. Ancak başka ülke vatandaşlarının İsveç'e seyahat etmeleri halinde kabul edilmeyeceklerini belirtti.

Danimarka'ya sınırlar kapatıldı

Danimarka'da son zamanlarda enfeksiyon yayılımı arttı ve tüm alışveriş merkezlerini kapattı. Bundan dolayı ve aynı zamanda Danimarka'da yeni varyasyon bulunduğu için, İsveç sınırlarını kapattı.

Mikael Damberg, Danimarkalıların Noel hediyeleri almak veya Malmö'de vakit geçirmek için seyahat etmenin cazip olduğunu ancak bunun risk taşıdığını belirtti.

Danimarka'ya uygulanan yasak, İsveç vatandaşlarını kapsamıyor. Ayrıca İsveç'te yaşayan veya çalışan diğer kişiler de etkilemeyeceği söylenirken, yük taşımacılığı yapan kişilerinde kısıtlama kapsamı dışında olduğu vurgulandı.

48 saat uçuş yasağı

Dışişleri Bakanı Ann Linde, Dışişleri Bakanlığı'nın Birleşik Krallık'a seyahat tavsiyesini güncellediğini söyledi.

Ann Linde, İngiltere'ye gereksiz gezilerden derhal vaz geçilmesini tavsiye ediyoruz dedi.

Ayrıca Birleşik Krallık'tan tüm yolcu uçuşları 23 Aralık Çarşamba günü saat 16:00'ya kadar 48 saat olarak durdurulacak. Kargo uçuşları ve ambulans uçuşları yasak kapsamında değildir.

Avrupa düzeyinde ortak bir tartışma ve tavır sağlamak için bu önlemi sınırlı bir süre için uygulamaya koymayı seçiyoruz denildi.

İsveç'te hiçbir vaka bulunamadı

İsveç Halk Sağlığı Dairesi Genel Müdürü de yeni enfeksiyon hakkında toplantıya katıldı. 

İsveç'te var olduğu göz ardı edilmedi, ancak İsveç Halk Sağlığı Kurumu tarafından henüz böyle bir vaka onaylanmadı.

Johan Carlson, "Bu varyant öncekinden daha bulaşıcı olabilir, ancak varyantın özelliklerine ilişkin araştırmalar halen devam etmektedir. Bununla birlikte, hastalık semptomlarının farklı görünmüyor" dedi.

Birleşik Krallık'tan İsveç'e giriş yapan kişiler yeni karantina kuralları kapsamındadır.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, 12 Aralık'tan itibaren İngiltere'den İsveç'e seyahat eden herkesten mümkün olan en kısa sürede covid-19 testi yaptırmaları gerektiğine karar verdi. Birleşik Krallık'tan gelenler ayrıca bir haftaya kadar, yani geldikten sonra yedi gün, evde kalmaya ve başkalarıyla mümkün olduğunca uzun süre temastan kaçınmaya teşvik edilir.

Johan Carlson, testin varıştan sonraki beşinci günde tekrarlanması gerektiğini söyledi.

Johan Carlson, özellikle sağlık ve bakım alanındaki işverenlerin, söz konusu Birleşik Krallık'ta bulunan çalışanları için bu karada uymalarını özellikle istedi.

Yetkililere neden daha erken hareket edilmedi sorusu soruldu.

Bu soru üzerine, İçişleri Bakanı Damberg, Kararların alınması ve kısıtlama kapsamının belirlenmesine bağlı olarak, bizce oldukça hızlı kararlar aldık. Buna ek olarak, Danimarka'nın karar henüz vermediği bir karar aldık. Yani, duruma göre, bu 48 saatten sonra kısıtlama kararı tekrar uzatılabilir" dedi.

Editör: İsveç Gündemi