Dün basında geniş yankı bulan gaz sızıntısı ile ilgili çalışmalar sürerken, Nord Stream'in gaz boru hatlarına verilen zarar için "benzeri görülmemiş" bir şey denildi.

Şu an için sızıntılara neyin sebep olduğunu söylemek mümkün değil.

Nord Stream 1 sözcüsü yaptığı açıklamada, araştırmaların ne göstereceğini göreceğiz dedi.

Nord Stream 1 ve 2 gaz boru hatlarındaki hasar "benzeri görülmemiş". Reuters'e göre, hatların işletmesini yöneten Nord Stream AG şirketinin yaptığı açıklamada böyle diyor.

Nord Stream 1 sözcüsü hasara neyin neden olduğu konusunda henüz yorum yapamayacaklarını söyledi. 

TT haberine göre, birkaç değerlendirme uzmanına göre sızıntının muhtemelen bir kazadan kaynaklanmadığı belirtiliyor.

Sözcü, olayı araştırıyoruz. Soruşturmanın ne göstereceğini göreceğiz, dedi.

Şu anda, hasarın ne zaman onarılması beklendiği konusunda da bir tahmin yok.

Nord Stream 1'in sözcüsü, şu anda gaz boru hatlarındaki operasyonların restorasyonu için zaman çerçevesini tahmin etmenin imkansız olduğunu söyledi.

İsveç topraklarında sızıntı var

Deutsche Welle'nin bildirdiğine göre, ilk sızıntı Danimarka'nın Bornholm adasının yüzeyinde geniş kabarcık alanlarının keşfedilmesiyle doğrulandı.

13:52'de, teknelerin ve uçakların sırasıyla deniz seviyesinden beş deniz milinden ve 1.000 metreden daha yakın seyahat etmeleri yasaklandı.

TV 2'ye göre saatler sonra, Nord Stream 1'de yedi kilometre arayla iki sızıntı keşfedildi. Bu nedenle, 20:41'de, daha kuzeydoğuda iki yerde yeni navigasyon uyarıları verildi.

İsveç Denizcilik İdaresi, Nord Stream 1'deki sızıntılardan birinin uluslararası sularda, ancak İsveç ekonomik bölgesinde olduğunu söylüyor. Yetkililere göre şu anda daha fazla uyarı yapılmasına gerek yok.

Denizcilik İdaresi (Sjöfartsverket) sözcüsü Lisa Mjörning, bölgedeki gemilere göz kulak oluyoruz ve uyarıya dikkat etmeyenlerle temasa geçiyoruz, dedi.

DR'ye göre, Danimarka savunması fırkateyn Absalon'u Bornholm çevresindeki bölgeye göndermeye karar verdi. Diğer şeylerin yanı sıra, fırkateyn bölgeyi izleyecek ve sivil nakliye trafiğini mesafelerini korumaları gerektiği konusunda uyaracak.

Uzman: Bunun arkasında kimin olabileceğine dair birkaç teori bulunuyor

Tagesspiegel gazetesi de Salı gecesi, Alman hükümetinin bunların kasıtlı saldırılar olduğu teorisine dayandığını belirtti.

Reuters'e göre Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov "şimdi hiçbir seçenek göz ardı edilemez" dedi.

Ayrıca Kremlin'in durumdan endişe duyduğunu söyledi.

FOI güvenlik politikası analisti Niklas Rossbach, bunun bir tasarım hatası olabileceğini, ancak özellikle Almanya'daki birçok kişinin bunun bir sabotaj vakası olduğundan korktuğunu söyledi.

Rossbach, "Bu sabotaja kimin sebep olacağı belli değil ama çeşitli teoriler var" dedi. 

Rossbach'a göre, bir teoriye göre sabotajın Rusya'yı hedef alması ya da Rusya'nın kendilerini mağdur göstermek için attığı bir adım olabilir yönünde.

Sızıntının arkasında Rusya varsa, bu güzergah üzerinden gaz teslimatları ile bir tür uzlaşmacı çözüme geri dönmek zorunda kalmamak için tercih edilen bir yol olabilir. Ancak mevcut durumda çok fazla spekülatif senaryolar olabilir yorumu yapıldı. 

Editör: İsveç Gündemi