Edinilen bilgilere göre İsveç hükümeti sorunu çözmek için Danimarka ile görüşmesine rağmen Danimarka çözüme yaklaşmadı.

Blekinge'de stratejik satın alma müdürü olan Joakim Kristensson, Blekinge'ye teslim edilecek ve aşılamada kullanılan şırınga ve iğneleri Danimarka devletinin eylemleri nedeniyle gelmediğini söyledi.

COVID-19 aşısı için iğne ve şırıngalar Danimarka üzerinden İsveç'e teslim ediliyor. Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde talep edilen malzemeler İsveç'e gelmek üzere Danimarka'ya girince durduruldu.

Danimarka makamlarının yeni direktifleri kapsamında, ithal edilen şırıngaların ülke içinde teslim edilmesi gerektiği iddia ediliyor. 

Güvenilir bir kaynağa göre, İsveç hükümeti konu üzerinde çalışıyor. Kaynak ayrıca, Danimarka gümrüklerine, üretimin gerçekleştiği AB ülkelerinden İsveç'e teslim edilememesi için malzemeyi ele geçirme talimatı verildiğini de belirtiyor.

Etkilenen bölgelerden biri Blekinge:

Bölgedeki stratejik satın alma müdürü Joakim Kristensson, Danimarka'da ne kadar aşı malzemesinin takıldığını söylemek istemiyor.

"Bütün malzemeler değil ama ihtiyacımız olan bir hacimdi. Şimdi başka teslimatları da aldık, tedarikçimiz Danimarka dışındaki ülkelerden geçerek malzemeleri ulaştırmak için yeniden ürünler yönlendirmek zorunda kaldı" denildi.

İsveç'in aşı koordinasyonuna ilişkin içgörüye sahip kaynaklar, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin koruyucu ekipmanlar konusunda birbirleriyle çatışmaya girdiği bu bahar yaşanan maskeye el koyma olaylarıyla paralellik gösteriyor ifadeleri kullandı.

"Aradaki fark şu ki, Danimarka gibi bir İskandinav ülkesinin bize karşı olumsuz tutumunu görüyoruz, bunu geçen bahar görmedik" dedi.

Danish Sacomed, İsveç'e şırınga ve iğne teslim tedariği yapan şirketlerden biridir. Şirketin CEO'su Sören Agerbo, teslimatların iptal edildiğini doğruladı.

Yetkililer, Danimarka'ya ithal edilen ürünlerin ülke içinde satılmasına karar verdi. Bunun için İsveç'e vereceğimiz birkaç siparişi iptal etmek zorunda kaldık, dedi.

Sören Agerbo, şirketin şu anda Çin'den, diğerlerinin yanı sıra İsveç'e uçakla gönderilen şırınga ve iğneleri satın aldığını ekliyor. Ancak talep çok büyük olduğu için gelecekte eksikliklerin ortaya çıkma riski vardır dedi.

Şırınga ve iğneleri konusunda dünyaya en yüksek tedariği yapan Çin'in yeni yıla girecek olmasıyla birlikte ciddi gecikmeler yaşanabilir denirken, bununda ülkede ciddi sıkıntı yaratabileceği söylendi.

Malzemeyi elde etmek ne kadar zor?

"Şu anda büyük miktarları elde etmek çok zor. Maske koruyucuları ve siperlikler Mart ve Nisan ayları ile aynı durumdur. Talep arzdan çok daha yüksek." 

İsveç'teki aşılama şu anda küçük ölçekte yapılıyor, ancak Mart ayında her hafta İsveç'e yarım milyon doz verilecek. Hükümete gönderilen bir raporda Blekinge, durumla ilgili endişelerini dile getiriyor. "İğneler ve şırıngalarla ilgili ulusal bir malzeme sıkıntısı var. Bu nedenle, aşılamaların plana göre yapılabilmesi için bazı ayarlamalar yapılması gerekmiştir, aşılama uygulaması için 1 ml şırıngalar yerine 2 ml şırıngalar kullanılmaktadır." denildi.

"Kısa vadede her türlü sorunu çözmek üzereyiz ama uzun vadede nasıl olacağını bilmiyoruz" diyen Bölgenin satın alma müdürü Joakim Kristensson, şırınga ve iğneye olan talebin önemli ölçüde artması nedeniyle değerlendirmenin zor olduğunu söyledi.

Hükümetle diyalog kuruldu

Blekinge'ye ek olarak, Stockholm, Norrbotten ve Kronoberg de Danimarka'nın eylemlerinden etkilendi. Stockholm Bölgesi için küçük bir şırınga ve iğne tedariki durduruldu. Ancak satın alma direktörü Roger Eklund'a göre teslimat yeni geldi.

Sorun İsveç'in belediyeleri ve bölgeleri olan SKR'de tartışıldı.

"SKR, teslimatın Danimarka'da takılı kaldığı bilgisinin ardından, bu konuda Devlet Daireleri ile diyalog kurdu ve ne olduğunu öğrenmek için birlikte söz konusu şirketle diyalog kurduk" diyen SKR'nin sağlık ve tıbbi bakım konularından sorumlu müdürü Emma Spak, görüşmelerden sonra şirketin kısa süre içinde etkilenmesi beklenen bölgelere yeni bir teslimat gönderdiğini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi