Taliban’ın ülke içindeki hızlı kazanımlar elde etmesi, güvenlik endişelerini alevlendirmesi ile birlikte Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında ilk adımı Danimarka attı. Danimarka, AB Afganistan’da birlikte çalıştığı kişilere oturma izni sunan ilk ülke oldu. Teklif, Kabil’deki Danimarka büyükelçiliğinde veya ülke birliklerinde tercüman olarak çalışmış olan Afgan vatandaşlarına açık olacak.

Danimarka meclisi bu kararı Çarşamba günü onayladı ve yaklaşık 45 kişi eşleri ve çocukları ile birlikte Danimarka’ya tahliye edilmeye hak kazandı.

DANİMARKA DIŞİŞLERİ BAKANI, AFGANİSTAN’DAKİ GÜVENLİK DURUMUNUN CİDDİ OLDUĞUNU DUYURDU

Afganistan’da yaşanan gelişmelerle alakalı açıklamalarda bulunan Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Afganistan’daki güvenlik durumunun ciddi olduğunu söyledi. Jeppe Kofod, ‘’ Taliban zemin kazanıyor ve gelişme birçok kişinin korktuğundan daha fazla hızlanıyor. Danimarka’nın Afganistan’a müdahil olmasına katkıları ve bağlantıları nedeniyle tehdit altında olan Afganlara yardım etmek için ortak bir sorumluluğumuz var.’’ dedi.

TAHLİYELERİN BAŞLAMASI İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Danimarka, Afganistan’da birlikte çalıştığı kişileri kısa zamanda tahliye etmeyi planlıyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, tahliyelerin kısa sürede yapılması için gerekli çalışmaların yapıldığı ve ‘’büyükelçiliğin hala çalışabilmesi için’’ kademeli olarak gerçekleştirileceği öğrenildi. Tahliye edilenler hem Afganistan’da hem de Danimarka’ya vardıklarında “göçmenlik makamları ve diğer ilgili Danimarka makamlarıyla bir güvenlik görüşmesinden” geçecekleri taramadan geçirilecek. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Tahliye edilen kişilerin Danimarka’nın güvenliği için tehlike oluşturmaması Danimarka’da 2 yıl kalma hakkının şartı olacaktır” denildi.

Tahliye planını sadece Danimarka değil, İspanya ve İsveç de planlamaya başladı. İspanyol bir diplomatın verdiği bilgilere göre İspanya, Afganistan’da birlikte çalıştıkları Afgan çalışanlar için bir tahliye planlaması üzerine çalışıyor. İsveç’in de Afgan çalışanlarını yeniden yerleştirmeyi planladığı öğrenildi.

Editör: İsveç Gündemi