Danderyds hastanesi, bünyesinde yapılan testin dünyanın en güvenli testi olarak tanımlanıyor.

Her beş sağlık çalışanın birinde covid-19 pozitif çıktığı belirtilen konuya ilişkin bir açıklama yapıldı.

Bir basın açıklamasında doktor Charlotte Thålin, "Antikorların oluştuğu söylenen insanlar daha sonra enfekte olma riski olmadan çalışabilir" dedi.

İsveç, covid-19'a karşı güvenilir bir antikor testi arayışı Mart ayının sonundan beri devam etmektedir. KTH, SciLifeLab ve Danderyds hastanesinden bir araştırma grubu oluşturuldu, hastanedeki 527 çalışandan kan topladı ve şimdi analizler hazır.

Thålin, "Birçoğumuz covid-19 ile enfekte olup olmadığını merak ediyoruz ve şimdi öğrenebiliriz" dedi.

Merak edilen test sonuçlarına ilişkin açıklama yapan doktor Charlotte Thålin, her beş çalışandan birinin antikor oluşturduğunu belirterek, bu nedenle korona tarafından enfekte olduğunu göstermektedir.

Danderyds doktoru Charlotte Thålin, basın açıklamasında, antikorların bağışıklık anlamına gelip gelmediğinden hala emin değiliz, ancak söylenecek çok şey var yorumunda bulundu.

Özellikle sağlık hizmetleri için, kimin zaten hasta olduğunu ve tekrar enfekte olma riski altında olmadığını bilmek faydalı olacaktır.

Thålin, "Sadece sağlık ve diğer sosyal açıdan yararlı işlevler için değil, aynı zamanda tüm topluluk için de büyük bir önemi var" ifadeleri kullandı.

Yüzde yüz sonuç

Benzer testler şu anda birçok ülkede uygulanmaktadır. Bu hafta sonu, Wuhan tarafından yapılan, test grubunun yüzde iki ila üçünün antikor izleri gösterdiği bir bir rapor Çin tarafından yayınlandı. İsveç rakamının on kat olması, testin daha kısmen daha etkili olması nedeniyle olabilir, çünkü sadece virüsden bir protein değil, aynı zamanda birçok varyantı da kullandığı belirtildi.

Danderyds Hastanesi, çalışmanın dünyada böyle güvenli sonuçlar veren ilk çalışma olduğunu iddia ediyor. 400 numune doğrulandı ve her birinin doğru olduğu kanıtlandı.

KTH'de Profesör Sophia Hober, "Bütün bu durumlarda, bu analiz yöntemi doğru cevabı vermiştir, yani yüzde 100 doğrudur. Bunun hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamız önemli olduğu için, bilinen örnekleri analiz etmeye devam edeceğiz ve bu nedenle yöntemi daha da doğrulamaya devam edeceğiz" dedi.

Birkaç çalışma devam ediyor

Bu hafta pandemi ile ilgili daha bilimsel cevaplar almak için sabırsızlanıyoruz.

Karolinska'da, kan donörlerinden gelen kandaki antikorlar, kaç Stockholmlunun covid-19 ile enfekte olduğunu bulmak için araştırılacak. İlk sonuç yüzde on bir gösterdi, ancak sonuç belirsizdi ve test şimdi tekrarlanıyor" yorumunda bulundu.

Stockholm'de bin test kiti rastgele evlere gönderildi. Alınan numuneler analiz edildi ve yakında cevap alınması bekleniyr.

Health Halk Sağlığı Kurumu'nun modeline göre, başkentlilerin yüzde 26'sının 1 Mayıs Cuma gününe kadar enfekte olması gerekiyor.

Danderyds Hastanesi'nde yapılan çalışma için uzun vadeli hedef, popülasyondaki herkesin virüse karşı antikorları olup olmadığını öğrenebilmesidir. Ancak önce tüm çalışanlara testler sunulmalıdır. Sonuçlar ne olursa olsun, numuneler üç, altı ve on iki ay sonra bir bireyde ne kadar uzun süre antikor bulunduğunu görmek için takip edilir, bu da ne kadar uzun süre bağışıklık olabileceği için önemlidir denildi.

Şimdiye kadar, çalışanlar bireysel cevaplarını almadılar, ancak günlerden fazla değiller. Onlarla birlikte, araştırmacılar, bir kişinin enfekte olup olmadığını ne kadar iyi hissedebileceğini cevaplamak için, son zamanlarda bireyin semptom deneyimleri ile antikorları karşılaştırabilir.

Charlotte Thålin, "Antikor oluşumunun olası semptomlarla ilişkili olup olmadığını ve covid-19 hastalarına bakan bölümlerde daha fazla enfeksiyon olup olmadığını görmek heyecan verici olacak" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi