İsveç Başbakanı Stefan Löfven, DAEŞ'e katılan İsveçlilerin vatandaşlıktan çıkarılmayacağını belirtti. 

Suriye'yede esir kamplarında bulunan 200 yakın DAEŞ militanının İsveç'e geri dönmesi ülkede büyük tartışmalara neden olurken, İsveç Başbakanı Stefan Löfven, DAEŞ'e katılan İsveçlilerin vatandaşlıktan çıkarılmasının Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, ''böyle bir şey şuanda mümkün değil'' dedi.  

Suriye'de bulunan DAEŞ militanı İsveç vatandaşlarının ülkeye dönmesinde bir sıkıntı olmadığını kaydeden Löfven, ''Hükümetin bunların dönmeleri için herhangi yardımda bulunmayacak. Ama kendi imkanları ile dönerlerse İsveç vatandaşı oldukları için  haklarını kullanmış olurlar'' ifadelerini kullandı. 

DAEŞ üyesi İsveçlilerin ülkeye döndüğünde güvenlik birimlerince kontrol edileceğini kaydeden Löfven, ''Güvenlik birimleri doğal olarak bunları ülkeye döndüğünde kontrol edecektir. Suçları bulunan da cezalarını çekecektir'' değerlendirmesinde bulundu. 

İsveç İstihbarat ve Güvenlik Dairesi (SEPO), Suriye'de DEAŞ saflarına yaklaşık 400 İsveç vatandaşı katıldığını ve bunlardan 50 yakının öldüğünü açıkladı. Bunlardan da 150 yakınının İsveç'e önceki senelerde geri döndüğünü belirten SEPO, 200 yakın İsveç vatandaşının hala Suriye'de olduğunu kaydetti.

Editör: İsveç Gündemi