Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’nda İsveç ve Finlandiya yetkilileriyle Türkiye’nin güvenliğini görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşme sonrası basın açıklaması yapan Sözcü Kalın, “İki ülkede terör örgütlerinin faaliyetleri sona ermeli” çağrısında bulundu.

İbrahim Kalın, İsveç’in PKK faaliyetlerine ilişkin acilen adım atmasını beklediklerini vurguladı. İsveçli yetkililerden de bu yönde olumlu söylemler duyduklarını dile getiren Kalın, 1 Temmuz itibarıyla yeni bir terörle mücadele yasasının yürürlüğe gireceğinin söylendiğini, ancak bunu tam olarak ne olduğunun ilerleyen süreçte görüleceğini söyledi.

İBRAHİM KALIN: İSVEÇ TERÖRLE MÜCADELE YASASININ YÜRÜRLÜĞE GİRECEĞİNİ SÖYLEDİ

Sözcü Kalın, “PKK’nın Avrupa’nın göbeğinde bu ülkeleri esir alırcasına bir faaliyet zinciri içerisinde bulunmasının kabul edilemez” olduğunu ve bu konunun yakın takipçisi olduklarını sözlerine ekledi. Kalın, “Temel beklentimiz, Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit teşkil eden bu terör örgütlerinin buradaki yapılanmasının, para toplama, adam devşirme, propaganda gibi faaliyetlerinin sona erdirilmesi” açıklamasında bulundu.

Bölücü terör örgütü PKK’nın İsveç’teki eylemlerine değinen Kalın, şunları kaydetti:

“İsveçli mevkidaşlarımızla da bu konuda açık ve net bir şekilde konuştuk. Kendileri bu durumdan duydukları rahatsızlığı ifade ettiler. Somut olarak bununla ilgili ne tür adımlar atacaklarını da hep birlikte göreceğiz. Bize söylenen 1 Temmuz itibarıyla İsveç’te yeni bir terörle mücadele yasasının yürürlüğe gireceği ve bu kapsamda da birtakım yeni adımların atılabileceği. Ama bunları, tam olarak spesifik manada ne olacağını, hep birlikte göreceğiz. Son yaşanan hadiseler, terör örgütünün burada paçavralarını belli binalara yansıtmak suretiyle adeta İsveç devletini, NATO’yu tehdit edercesine, onlara meydan okurcasına ortaya koyduğu eylemler de aslında bu örgütün yıllar içerisinde burada nasıl bir mevcudiyet kazandığının somut bir göstergesi. Bir güvenlik sorunu olarak PKK terör örgütü ve bununla ilgili yapılar, PYD/YPG gibi yapılara karşı İsveç devletinin acilen adım atmasını biz tabii ki bekliyoruz”

NATO’nun üyelik sürecine de değinen Sözcü Kalın, “NATO’nun üyelik süreciyle ilgili ortaya koyduğu bir takım ilkeler ve prosedürler var. İttifaka üye olan tüm ülkeler bu prosedürleri izlediler. Yunanistan’ın Kuzey Makedonya’nın üyelik sürecini isminden dolayı 11 yıl boyunca boykot etmesidir. Makedonya bunun yüzünden ülkenin adını değiştirmek zorunda kaldı. Bundan sonra Yunanistan, Makedonya’nın üyeliğine ‘evet’ dedi. Dolayısıyla ittifaka üye olmak önemli bir adım. 200 yıllık süreçte tarafsızlığı desteklemiş İsveç için önemli bir adım. Finlandiya için de önemli bir adım. Türkiye’nin taleplerine dönük yasal düzenlemelerin atılması adına süreç için olması gerekenlerdir. Bu adımları ne kadar hızlı atarlarsa süreç pozitif yönde ivme kazanır” değerlendirmesini yaptı.

SEDAT ÖNAL: TÜRKİYE VERİLEN TAAHHÜTLERİ SOMUT OLARAK GÖRMEK İSTİYOR

Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal ise, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine yönelik taahhütlerini Türkiye’nin somut olarak görmek istediğini ifade etti. Önal, “Bağlayıcı taahhütleri düşündüğümüzde bunu tercihen kayıt altına alınacak taahhütler olarak düşünebiliriz ki müzakere ettiğimiz konulardan bir tanesi bu” yorumunu yaptı.

Görüşmenin yapıcı geçtiğini kaydeden Önal, “Belli bir miatla kendimize sınırlı görmüyoruz. Bu sürecin hızı, kapsamı, bu ülkelerden beklentilerimizi karşılama biçimlerine, hızlarına bağlı olacaktır. Yani bu, gerek bağlayıcı taahhütler bağlamında gerek atılacak somut adımlar bağlamında. Bunlar ne kadar hızlı, kapsamlı, nitelikli olursa süreç bu şekilde hızlı olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Kur'an yakan Iraklı, İsveç'in sınır dışı kararının ardından Norveç'e gitti: "Sığınma talep edeceğim Kur'an yakan Iraklı, İsveç'in sınır dışı kararının ardından Norveç'e gitti: "Sığınma talep edeceğim

TÜRKİYE, İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİNE OLUMLU BAKMIYOR

İsveç ve Finlandiya NATO üyeliğine başvuruda bulunacağını duyurmasının ardından NATO müttefiki ülke Türkiye, bu karara olumlu bakmıyor. İsveç ve Finlandiya’nın bölücü terör örgütü PKK’ya çok açık destek verdiğini vurgulayan Türkiye, süreci onaylamadığını belirtiyor. Türkiye’nin sınır güvenliğini tehlikeye sokan PKK’ya mensup örgüt üyeleri İsveç ve Finlandiya parlamentolarında yer ediniyor. Öte yandan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olabilmesi için 30 müttefik ülkeden onay alması gerekiyor. Son olarak İsveç ve Finlandiya, Türkiye’yi ikna etme çalışmaları kapsamında 25 Mayıs tarihinde başkent Ankara’ya heyet gönderdi.

Editör: İsveç Gündemi