Saldırıyı gerçekleştiren hacker grubu Revil, gıda devinin ve dünyadaki diğer şirketlerin bağımlı olduğu BT sistemlerini serbest bırakmak için 598 milyon SEK talep ediyor.

Etkilenen tüm Coop mağazalarına ek olarak, SJ ve Apoteket Hjärtat da hacker saldırısı nedeniyle hafta sonu ödeme sorunları yaşadı.

Bunun nedeni, Amerikan yazılım tedarikçisi Kaseya'nın bir fidye yazılımı saldırısına maruz kalması ve BT sistemlerinin sorun yaşaması sonucu büyük sorunlar yaşanıyor.

Fidye yazılımı korsanları Revil, tüm dünyadaki şirketleri etkileyen büyük saldırıyı üstlendi.

Revil'in blogundaki bir güncellemeye göre, Kaseya'nın kendi sistemlerine tekrar erişmesini sağlamak için şimdi 598 milyon SEK civarında bitcoin talep ediyorlar.

Revil'e göre Kaseya öderse, hacker grubu sistemleri bir saat içinde eski haline getirecek.

Coop'un ne zaman yeniden açılacağı belli değil. Pazar akşamı geç saatlerde web sitelerinde sorunların bir an önce çözülmesi için "yoğun çalıştıklarını" yazdılar.

Yazılım şirketi Kaseya, bugün müşterilerinin günün sonunda hizmetlere erişebilmesi hedefiyle gün boyunca sistemlerini yeniden oluşturmaya çalışacaklarını belirtiyor.

ABD FBI ve ülkenin BT polisi Cisa, hafta sonu Başkan Joe Biden tarafından yorumlanan hacker saldırısını araştırıyor. Biden, saldırının Moskova'nın talimatıyla mı yoksa Rusya'nın iyi hatırasıyla mı gerçekleştiğinin araştırıldığını söyledi:

"Emin değiliz" diyen Biden, saldırıya yönelik açıklamasında Rus hükümetine işaret etmediğini, ancak emin olmadıklarının da altını çizdi.

Editör: İsveç Gündemi