İsveç'te giderek artan olaylara ilişkin sürecin sıkıntılı olduğunu ve her geçen gün olayların artmaya devam ettiğini dile getirerek, neler yapılması gerektiği hususunda fikir ortaya koyan Moderata Ungdomsförbundet, durumun giderek kötüleştiğinin altını çizdi.

Basınla paylaşılan bilgilendirme metninde şunlara yer verildi:

Bu sonbaharda, iki genç adam Råby gençlik evinden serbest bırakıldı. Erkekler cinayetten ve cinayete teşebbüsten mahkum edildi ve silahlı, tahliyeden sonra hala kaçıyorlar. Bu, Sis (İsveç Ulusal Kurumsal Bakım Kurulu) gençlik evlerinden gelen ve giderek yaygınlaşan bir dizi muafiyetten sadece biri.

Aynı zamanda faillerin genç olduğu yerlerde tecavüz, aşağılama ve cinayet artıyor.

Bugün yaklaşık 700 kişilik 22 gençlik evi var. Bu evlerde, madde bağımlılığı sorunları, psikososyal zorlukları olan gençler, suç işleyen olmak üzere bir çok sorunlu gençler iç içe karışıyor.

Evlerin içindeki şiddet hızla artıyor. Sdece gençler arasında değil, personel de buna maruz kalıyor.

Buna ek olarak, Çocuk Hakları Sözleşmesi, 1 Ocak 2020'de İsveç yasası haline geldiğinden beri, artan sorunlara karşı çalışmayı karmaşıklaştırmaktadır. Çocuk Hakları Sözleşmesi, gençlere kayıt olduklarında kendi cep telefonlarına, tabletlerine ve bilgisayarlarına sahip olma hakkı vermektedir. Bu, örneğin suç çeteleriyle temasın, durmadan devam edebileceği anlamına geliyor.

Çete suçunun çağlar boyunca daha da artması yeni bir şey değil. 12-13 yaş gibi küçük çocuklar çekiliyor ve kalma riski büyük. Bu, ülkenin dört bir yanındaki gençlik evlerinde, ciddi suçlardan hüküm giymiş birçok çete suçlusunun bakılmasına yol açtı.

"Bugün, bir çete suçlusu topluma 15 yıla yayılmış 23 milyon krona mal oluyor. Bu para sağlık hizmetleri ve okula harcanabilir" diyen Morgan Johansson, eğilimi kırmak İsveçli politikacılar için, özellikle ılımlılar için öncelikli bir konu olmalıdır diyor.

İlk olarak, gençlik evlerinin güvenliği artırılmalı ve kuralların dışına çıkanlara somut cezalar gerektirmelidir.

Kapalı gençlik bakımına mahkum olan herkesin rehabilitasyonunu tamamlaması gerekir. Bu sadece bireyleri rehabilite etme meselesi değil, aynı zamanda toplumu onlardan koruma meselesidir. Kapalı genç bakımı denen şey, birkaç kilitli kapısı olan sıradan binalardan başka bir şey değildir.

İkinci olarak, Çocuk Haklarına dair Sözleşme İsveç'te hukuki konu olmaktan çıkmalıdır.

Çocuk Haklarına dair Sözleşme'nin amacı, çocuk haklarını güvence altına alma konusunda temelde iyidir, ancak İsveç'te yasalaşmasının sonuçları yönetilemez. Gençlerin, ciddi suçluların bilgisayar ve telefon hakkına sahip olması ve bu nedenle dışarıdaki herkesle iletişim kurabilmesi, örneğin muafiyetler planlama fırsatı yaratıyor.

Çocuk haklarına yönelik genel bir sözleşme oluşturmak yerine çabalar yönlendirilmeli ve çocukların olumsuz haklarıyla ilgili yasalar güçlendirilmelidir.

Üçüncüsü, güvenlik sınıfları, İsveç Hapishane ve Denetimli Serbestlik Dairesi'nde mevcut olan güvenlik sınıfları ile aynı şekilde genç bakımı için oluşturulmalıdır.

Ciddi şiddet suçları işleyen genç yetişkinler için yüksek güvenlikli koğuşlar, çocuk cezaevleri kurmamız gerekiyor. Zor ev koşulları veya madde bağımlılığı sorunları olan gençlerin ciddi suçlularla kaynaşması mantıksızdır. Kaçışların kolayca gerçekleşebileceği durumlarda hem içeride hem de topluma karşı belirsizlik yaratır.

Dördüncüsü: Vatandaşlık eksikliği, ciddi suçlar nedeniyle sınır dışı edilmelidir.

Göç politikasının kabul edilebilir davranışlar için net sınırlar koyması ve özellikle İsveç tarafında sıfır toleransın geçerli olması son derece önemlidir. Kişi 18 veya 45 yaşında olsun, ciddi suçluları varsa tutmayı bırakmalıyız. Cinayet, aşağılama ve tecavüz kapasitesine sahipseniz, sonuçlarına da katlanırsınız durumunu ortaya koymalıyız.

İsveç, işleyen bir hukuk sistemine sahip güvenli bir ülke olmalıdır. Güvenlik İsveç toplumunun her yerinde yeniden hakim olacaksa, hukukun üstünlüğünün tamamı da işlemelidir. İsveç'in sorunları vardır ve hükümet açıkça çözümlerin üzerinde durmuyor.

Benjamin Dousa, Muf sendika başkanı 
Matilda Ekeblad, Muf Östergötland bölge başkanı 

Editör: İsveç Gündemi