Cinsiyet Eşitliği Bakanı Åsa Lindhagen değişimi görmek istiyor.

"Kızların durumunu duymak çok kötü. Üzülüyorum" dedi.

Dün doktor ve doktora öğrencisi Gita Rajan tarafından Karolinska Enstitüsü'nden yapılan yeni bir çalışma hakkında basına bilgi verdi.

Araştırmada, sağlık servisinin tıbbi kayıtlarına göre cinsel istismara uğradıklarını bildiren genç kızlar iki yıl boyunca (12-17 yaş) takip edildi.

"İstismarı öğrendikten sonra sağlık hizmetinin kızlara daha kolay yardım edeceğini umduk" diyen Gita Rajan, intihar girişimi riskinin azalacağını düşündüklerini söylüyor.

Ancak çalışma tam tersini gösterdi: Sağlık kurumlarının cinsel istismarı kaydetmesinden sonraki ilk yıl, genç kızların aynı yerleşim bölgesindeki akranlarına göre intihar girişimi nedeniyle desteğe başvurma olasılığı 26 kat daha fazlaydı.

Sağlık hizmetleri cinsel istismarı biliyor. Buna rağmen, güvenlik sağlamakta ve bu kızları istikrara kavuşturmakta başarılı olamıyorlar.

Çalışmayı yapan Gita Rajan, durum endişe verici. İstismara uğramış insanlar için gelişmiş bir desteğe yol açacağını umuyor. Kendisi cinsel istismara uğramış kişiler için özel resepsiyonların organize edilmesini ve daha kapsamlı destek sağlanmasını istiyor.

Bakan: "Durum Korkunç"

İsveç Cinsiyet Eşitliği Bakanı Åsa Lindhagen araştırmaya katıldığında çok üzüldü.

"Kızların durumunu kendilerinden duymak çok kötü. Üzülüyorum, etkileniyorum ve eksiklikleri olduğunu biliyorum. Cinsel istismara uğramış kişilere verilen desteği güçlendirmeye ihtiyaç vardır" dedi.

Cinsel suç mağdurlarının daha iyi yardım alması nasıl geliştirilebilir sorusu üzerine Lindhagen: "Cinsel suç mağdurları için uzman kliniklere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Şu anda buna adanmış sadece birkaç klinik var. Birçoğunun yapabileceği işlenmemiş travmadan geçmek, bu duurm yaşam kalitesini gerçekten düşüren bir şeydir" dedi.

Kar amacı gütmeyen kurumlara güvenmeyin

Çalışmayı yapan Gita Rajan, geçen yıl Aftonbladet'in İsveç Kahramanları Galasında Yılın Kahramanı seçildi. Doktorasına ek olarak, Wonsa'yı (Cinsel tacizin olmadığı bir Dünya) yönetiyor. Amacı cinsel istismar sonrası psikolojik desteği ülke çapında yaygınlaştırmak olan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.

Wonsa'nın ayrıca, Gita Rajan ve diğer doktorların istismara uğramış kişilere yardım etmek için uzun yıllar gönüllü olarak çalıştığı Stockholm'ün Eski Kent bölgesinde kendi kliniği var.

Kadınların destek almak için kar amacı gütmeyen güçlere güvenmek zorunda kalması mantıklı mı sorusu üzerine: "Hayır, bu adil değil. Çalışma, doğru desteğe duyulan ihtiyacı ve ciddiyeti göstermektedir. İnsanlar bu yüzden yaşamak istemediklerini hissediyorlar. Nihai sorumluluğu alması ve taşıması gereken toplumdur" yanıtı verdi.

Wonsa'nın çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

"Gita ile birkaç kez görüştüm. Harika çabalar gösterdiği için İsveç Kahramanları Ödülü'nü hak etti. Kar amacı gütmeyen çalışmalar yaparak bu konuda ciddi bir güce sahip olabilir, anlaşmalar yapabilir ve bu şekilde çalışılabilir" diyen Åsa Lindhagen, "ancak nihai sorumluluğa sahip olan bölge yönetimleridir" dedi.

Editör: İsveç Gündemi