Çin ordusu ve iktidardaki Komünist Parti ile yakından bağlantısı olan Nuctech şirketi, İsveç'te havalimanı işletmeciliği yapan Swedavia şirketinin güvenlikle ilgili açıklarını gidermek üzere, yapılan ihaleyi kazandı.

Swedavia'dan bir satın alma gerçekleştiren şirketin, Arlanda'da son teknoloji güvenlik kontrolünü gerçekleştireceği belirtildi.

Swedavia'nın stratejik satın alma müdürü Annika Balazs, ihale yolu ile gerçekleştirilen satın alma konusunda Çinli şirketin "En iyi teklifi verdikleri için kazandılar" ifadeleri kullandı.

Güvenlik polisi, İsveç'teki casusluk, bilgi hırsızlığı ve siber saldırıların arkasında Çin olduğunu defalarca belirtti.

Örneğin, Huawei'nin 5G ağına girmesinin yasaklanmasına yol açan bir tutum.

Aftonbladet, şirketin Arlanda'nın Mayıs 2023'te modernize edilecek ve hazır olacak olan 5 numaralı terminalindeki güvenlik kontrolü için bir denetim ekipmanı satın aldığını açıkladı.

Swedavia'nın basın sorumlusu Peter Wärring geçen Cuma günü bir e-postada "Sözleşme bugün imzalandı" dedi.

Son teknoloji ekipmanlar

Sözleşme, Swedavia'nın dışarı çıkıp tarama ekipmanı ve Arlanda'nın mevcut sistemiyle entegrasyon için ihalelere başvurduğu bir kamu ihalesi yoluyla kazanıldı. İlana göre, X-ray X-ışınları ile ilgili son teknoloji ekipman ve İsveç için yeni bir sistem olan CIP, ışıklı torbaların kontrolünün konveyör banttan farklı bir yerde yapılabildiği ile ilgilidir.

Swedavia teknolojiyi tanıtım metninde, "Bu, İsveç havalimanlarında bu son teknoloji ekipmanla donatılan ilk güvenlik kontrolü olacak. Gelecekte, aynı konsept Swedavia'nın diğer havalimanlarında da kullanılacak" ifadelerine yer verdi.

AP'ye göre, Nuctech şirketi Çin ordusu ve iktidardaki Komünist Parti ile yakından bağlantılı ve güvenlik nedenleriyle şirket bu nedenle birkaç yıldır Amerika Birleşik Devletleri'nde kara listede bulunuyor.

Bununla birlikte, Nuctech'in fiyatları yüzde 30-50 oranında düşürmesinden kaynaklandığını iddia eden birkaç Avrupalı ​​parlamenterle konuşan haber ajansına göre, Avrupa'da Nuctech daha kolay hale geldi ve bir dizi ülkede güvenlik kontrolleri için sözleşmeler kazandı.

"En iyi teklif"

Swedavia, bir kamu ihalesi olduğu için herkesin ihaleye katılma fırsatına sahip olduğunu vurguluyor.

Swedavia'nın stratejik satın alma başkanı Annika Balazs, "En iyi teklifi sundukları için kazandılar" dedi.

Hangi yönden en iyisiydi?

- Kalite ve fiyat.

Swedavia'da sözleşmeli satın alma başkanı Håkan Jansson, Nuctech'in Çin ile yakından bağlantılı olduğunu nasıl anladığıyla ilgili soruları yanıtladı:

"Bitirdiler diye daha çok endişelendim ve yaptılar. Ama gerçekten bu konu hakkında daha fazla bilgim yok" ifadeleri kullandı.

Şirketin Çin devletiyle yakından bağlantılı olması hakkında ne diyorsunuz?

"Bu konuda ne diyeyim, gözden geçirildi ve güvenlik uygun bir şekilde değerlendirildi. Hiçbir fikrim yok, eğer güvenlik aşamalarından geçtiyse, yapacak daha fazla şeyimiz yok" ifadeleri kullanıldı.

Güvenlik değerlendirmesi yapıldı mı?

"Evet, öyle varsayıyorum".

"Hassas bilgiler"

İsveç Ulusal Savunma Koleji'nde kıdemli danışman olan Lars Nicander, İsveç'in neden ABD'de kara listeye alınmış bir Çinli tedarikçiyi seçtiğini merak ediyor.

"Aynı ürünler başka bir yerde kara listeye alınmışken bu şirketi seçmek tuhaf geliyor. Bir uyarı olmalı. Çin devletinin batı dünyasını bilgi ve kişisel verileri temizlemek için gözetleme sistemleri kullandığını biliyoruz ve bu genellikle hassas bilgileri Çin'e sızdıran sistemlerdeki arka kapılarla ilgili" ifadeleri kullanarak endişelerini dile getirdi.

Bu tür şirketleri içeren sözleşmelerin ve satın almaların, hem isteklinin hem de ilgili sistemlerin dikkatli güvenlik analizlerini gerektirdiğine dikkat çekildi.

Lars Nicander, "Sanırım bunun bir güvenlik analizi yapmışlar, yapmamışlarsa bir an önce yapsınlar" dedi.

Nuctech, haber ajansı AP'nin soru sorması üzerine eleştirileri reddediyor ve şirketin asılsız suçlamaların kurbanı olduğunu iddia ediyor.

Nuctech'in Hollanda'daki başkanı Robert Bos, bizim işimiz veri ekipmanı bunu bilerek işler alınıyor ve bilgilere ne olacağına karar verenin müşteriler olduğunu söyledi.

Editör: İsveç Gündemi