Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi altındaki Uygur Özerk Bölgesi'nin (Doğu Türkistan) ileri gelen ilahiyatçılardan ve tefsircilerinden olan Muhammed Salih Hacim'den uzun süredir haber alınamıyordu.
Naaşı teslim edildi
Çin yönetimi tararından hapiste tutulan alim Muhammed Salih'in 24 Ocak 2018 günü şehit edildi. Naaşı teslim edilen Salih'in, cenaze töreninde ağlayanların da tutuklandığı belirtildi.

Çin'in baskı ve tutuklama politikası
Çin'de 2016 yılında Doğu Türkistan'a atanan Chen Quanguo, göreve geldiği günden beri Uygurlar arasında tanınan akademik, sanatkar ve yazarlara tutuklama kampanyası başlatmıştı. Türkiye'de de ünlü olan Abdurrehim Heyit de bu politikanın sonucu olarak tutuklanmıştı.

Kur’anı Kerim’i ve Riyazus Salihîn’i Uygur Türkçesine İlk çeviren Muhammed Salih Hacim şehit edildi. Uzun süredir Çin güçlerince hapiste tutulan Hacim'in cenazesinde ağlayanların da tutuklandığı belirtildi.

 

Daha önce de yaşanmıştı
Çin hükümeti hapishanelerinde tutukluların sağlık koşullarına hiçbir zaman dikkat edilmediği biliniyor. Daha önce de Nobel Barış Ödüllü Liu Xiabo, Temmuz 2017'de hapishanede hayatını kaybetmişti.

Muhammed Salih kimdir?
Muhammed Salih Hacim 1936'da Doğu Türkistan'ın Artuş şehrinde dünyaya geldi. Kendisi Kur'an'ı Çin hükümetinin izni ile tefsir ederek ilk kez Uygur Türkçesine çevirdi. Hacim'in tefsir ettiği Uygur Türkçeli Kur'an 1986 yılında basıldı. 
Editör: İsveç Gündemi