İsveç Uygur Maarif Derneği'nin organize ettiği gösteriye, İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) İsveç teşkilatı, Türk STK'ları ve Azerbaycan vatandaşları destek verdi.

Soğuk hava ve kar yağışı altında 300 kişinin katıldığı gösteride İsveççe ve İngilizce Uygur Türklerinin öldürülmesini engelleyin", "Doğu Türkistan'a zulüm var", "Doğu Türkistan'a özgürlük" yazılı döviz ve pankartlar taşındı.

İsveç Uygur Maarif Derneği Başkanı Adem Galip, "Çin'in Uygurlara yaptığı baskıların yanısıra Gulca Katliamı için de burada toplandık." dedi.

Doğu Türkistan'ın Gulca kentinde 5 Şubat 1997'de Uygur Türklerinin katliama uğradığını söyleyen Galip, Kadir Gecesi bir evde toplanarak Kur'an okuyan kadınların baskınla gözaltına alınmasını protesto eden Uygurların üzerine güvenlik güçlerinin makineli tüfeklerle ateş açması sonucu 800 kişi şehit olurken binlerce kişi yaralandı. Çin hükümeti, Gulca olaylarının bağımsız kişi ya da kurumlar tarafından incelenmesine halen izin vermiyor'' ifadelerini kullandı.

Gösteride bir konuşma yapan IGMG İsveç Teşkilatı Sözcüsü Hüseyin Karaca, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, Müslüman Uygurların yaşadığı acılara, sözde eğitim kamplarına değindi ve dini özgürlüklerin kısıtlanmasını eleştirildi.

Karaca, "Uygurlu çocukların ve memurların camilere gitmesi, evde de olsa namaz kılması yasak. Okullara yakın yerlerde cami açılamıyor. Memurların ramazan ayında oruç tutmaları dahi yasaklanmış durumda." dedi.

IGMG İsveç Teşkilatı Başkanı Muammer Kılıç ise Çin'in Uygur Türklerine yaptığı baskıları kınadıklarını ve Müslüman ülkeler ve uluslararası kuruluşların Uygur Türkleri'ne sahip çıkmasını istedi.

Öte yandan gösteriyi sabote etmek isteyen Çin Büyükelçiliği yüksek sesli müzik yaynlayarak, göstericilerin seslerinin duyulmasını engellemeye çalıştı.

Editör: İsveç Gündemi