Geçen sene Dünya Uygur Kongresi 6. Olağanüstü Genel Kurulunda Uygurların anası Rabia Kader'in başkanlığı devrettiği Dolkun İsa, İsveç'te çeşitli görüşmelerde bulundu.

İsveç Uygur Maarif Derneği'nin öncülüğünde Stockholm'de geçen hafta boyunca yoğun görüşmelerde bulunan Dolkun, İsveç devlet radyosu SR'ye de uzun bir mülakat verdi.

Dolkun, Doğu Türkistan'da yaşayan Uygurlara yapılan insan hakları ihlalleri karşısında İsveç ve dünyanın suskun kaldığını söyledi.

Randi Mossige Norheim'ın İsveç devlet radyosu için hazırladığı iki saatlik programda Uygurlara yapılan Çin zulmü bütün detayları ile masaya yatırıldı.

İsveç Göçmenler Ofisi'de, Çin zulmünden dolayı İsveç'e iltica eden Uygur Türkleri'nin sınır dışı edilerek Çin'e gönderilmesini durdurduğunu açıkladı. Bu kararı, Uluslararası İnsan Hakları raporu doğrultusunda alındığı bildirildi.

Öte yandan, İsveç ve dünya medyası bir haftadır Uygur Türklerine yapılan baskı ve asimilasyonun arttığına dair haberler dikkat çekti.

ABD CNN'de kanalında yayımlanan haberlere göre, Çin'in siyasi eğitim kamplarında 1 milyon Uygur Müslüman Uygurlu'nun zor şartlarda yaşadığı belirtiliyor.

Bu kampta kalanların medyaya anlattıklarında, sandalyelere bağlandıklarını, sorgulandıklarını, kendilerine doğru düzgün yiyecek verilmediği belirtildi.

Ayrıca, kendilerine dua edemeyecekleri, yanlarında Kur'an-ı Kerim bulunduramayacaklarının söylendiğini aktarılırken, ramazan ayında oruç tutmalarına da izin verilmediğini dile getirildi.

https://edition.cnn.com/2018/10/10/asia/xinjiang-china-reeducation-camps-intl/index.html?no-st=1539194107

İsveç'in önde gelen gazetelerinden Expressen ise, ''Halkı asimile temeye çalışan Çin planını durdurun'' başlıklı bir haber yayınlayarak, Müslüman çocuklara ve ailelere sözkonusu kampta yapılan insan hakları ihlallerine yer verildi.



Bu arada Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı zulmün görüntüleri ortaya çıktı. İngiltere merkezli Müslümanlara Karşı Zulmü Belgeleme (DOAM) isimli insan hakları kuruluşu,esir olan Uygur çocuklarını görüntüledi.

Bu kamplarda Çin'in, sayısı bir milyonu aşan Uygur'u zorla tuttuğu ifade ediliyordu. Bunların arasında, zorla ailelerinden ayrılan çok sayıda çocuk da bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü amnesty ise, İsveççe ve İngilizce olarak yayın yapan resmi internet sayfasından Uygur Türkleri olmak üzere 1 milyon Müslümanın tutulduğu siyasi kampların kapatılmasını istedi. Bunun içinde internet sayfasından imza kampanyası başlattı.

Editör: İsveç Gündemi