İsveç Uygur Maarif Derneği tarafından Stockholm'deki Çin Büyükelçiliği önünde düzenlenen eyleme, Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) İsveç Teşkilatı, İsveç İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Teşkilatı ve İsveç Ülkü Ocakları Derneği destek verdi.

Uygur Türklerinin bayrağının yanında Türk ve Azerbaycan bayrağı da taşıyan eylemciler, ''Doğu Türkistanlılara özgürlük'' şeklinde slogan attı.

İsveç Uygur Maarif Derneği Başkanı Abdulla Kokyar, burada yaptığı konuşmada, Doğu Türkistanlı alim Muhammed Salih Hacim'in Çin hapishanesinde öldürüldüğünü kaydetti.

Hacim'in, Kur'an-ı Kerim'i ve Riyaz'us Salihin'i Uygur diline çeviren Doğu Türkistanlı ilk alim olduğunu belirten Kokyar, "Uygur Türklerinin ileri gelen ilahiyatçılardan ve tefsircilerinden olan Muhammed Salih Hacim uzun süredir Çin tarafından hapishanede tutuluyordu. Muhammed Salih, Çin hapishanesinde 24 Ocak 2018 günü şehit edildi. Allah rahmet eylesin." ifadelerini kullandı.

Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri 68 yıllık Çin esaretinin en zor ve sancılı günlerini yaşadığına değinen  Kokyar,'' Geçmişten bugüne Uygur Türklerine Çin'in uyguladığı işkence ve baskılar zulümde sınır tanınmıyor. 1949 yılından beri işgal altında olan Doğu Türkistan’da, adeta bir polis devleti baskısı uygulayan Çin, gündelik hayatın her anını gözetlemeye çalışarak Müslümanlara hayatı zindan ediyor'' dedi.

 2 senedir devam eden olağanüstü sert uygulamalar ve güvenlik önlemlerini hatırlatan Kokyar,''Geçtiğimiz günlerde Uygurlara ait Kur’an-ı Kerim, seccade, üzerinde ayet yazan tablolar ve birçok dua kitabını Çin Kuvvetleri yaktı. Üzülerek gözlemliyoruz ki,  Uygur Türklerine uyguladığı zulmün şiddetini artırıyor'' ifadelerini kullandı.

İsveç Maarif Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Tursun'da yukarıda bahsedilen Türk derneklerinin yanısıra eyleme destek veren İsveç Türkmeneli Federasyonu, Kafkasya dernekleri ve bayrakları ile gösteri ile katkı veren  Azerbaycan vatandaşlarına teşekkür etti. 

Gösteride, bir konuşma yapan  İsveç Ülkücü Dernekleri Gençlik Kolu Başkanı Ümit Dölek, İsveç Ülkü Ocakları olarak, Doğu Türkistanlıların herzaman arkasında olduklarını söyledi.

Ayrıca gösteride Rinkeby Mevlana Cami Diyanet Görevlisi Veysel Kılıç ve Avrupalı Kululular Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı eski Yöneticisi Haki Korkmaz birer konuşma yaptı.






















Editör: İsveç Gündemi