Çin'in İsveç Büyükelçiliği'nden bugün yapılan açıklamada, İsveç polisinin 2 Eylül günü sabah saatlerinde Stockholm'da 3 Çinli turiste kaba şekilde müdahale etmesinden büyük şok ve öfke duyulduğu belirtildi. İsveç polisinin davranışı sert bir dille kınandı.

Çin Büyükelçiliği'ne bağlı konsolosluk bölümü başkanı Zhang Lei'nin açıklamasına göre, büyükelçilik ve Çin Dışişleri Bakanlığı peş peşe Stockholm ve Beijing'de İsveç hükümeti nezdinde ciddi girişimlerde bulunarak, İsveç polisinin davranışının Çinli vatandaşların can güvenliğini ve temel insan haklarını çiğnediğini vurguladı.

Çin tarafı hadisenin acilen soruşturulmasını ve Çin vatandaşlarının ceza ve tazminat taleplerinin yerine getirilmesini istiyor.

İsveç tarafının henüz taleplere yanıt vermediği bildiriliyor.

Edinilen bilgiye göre Çin vatandaşı Zeng, 2 Eylül'de ailesiyle birlikte İsveç'e gitti. 3 kişi rezervasyon yaptırdıkları Stockholm merkezindeki bir otele sabah saatlerinde vardı, ancak otele giriş işlemi gündüz yapılabileceğinden dolayı, Zeng otel görevlilerinden yardımcı olmalarını istedi. Otel görevlileri gürültünün misafirleri rahatsız edebileceği endişesiyle polis çağırdı.

İsveç polisi otele gelerek son derece kaba şekilde Zeng ailesini otelden çıkarıp şehir dışındaki bir toplu mezarlık yakınına bıraktı. Zeng ailesi, yoldan geçen insanların yardımıyla şehir merkezine döndü. Ardından Zeng Çin'in Stockholm Büyükelçiliği'ne başvurdu ve yerel polise durumu bildirdi.

Editör: İsveç Gündemi