Çin'de faaliyet gösteren bir insan hakları örgütünün İsveç vatandaşı kurucu ortağının, devlet güvenliğine zarar verdiği şüphesiyle gözaltına alındığı bildirildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, 35 yaşındaki Peter Dahlin adlı İsveç vatandaşının, Çin'in güvenliğini tehlikeye attığı şüphesiyle gözaltına alındığını ve hakkındaki soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.

Hong, Çin'in ülkedeki yabancıların yasal haklarını koruyacağını savundu.
Dahlin'in kurucu ortağı olduğu Çin Acil Eylem Çalışma Grubu adlı insan hakları örgütü üyelerinin konuyla i̇lgili dün yayımladıkları açıklamada, Dahlin'in 3 Ocak'da kız arkadaşıyla birlikte Tayland'a gitmek üzere Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı'na giderken gözaltına alındığı belirtildi.
Ülkede, 2009'dan bu yana faaliyet gösteren grubun üyeleri, Dahlin'in yapay suçlamalarla keyfi olarak gözaltına alındığını ifade etti.
Dahlin'in gözaltına alınması Devlet Başkanı Şi Cinping'in yönetimdeki Komünist Parti'ye karşı muhalefet etme ihtimali olanları engelleme olarak yorumlandı.

AVUKATLARA DA TUTUKLAMA KARARI

Öte yandan, Çin'de 6 ay önce gözaltına alınan insan hakları savunucusu avukatlar hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.
Hakkında tutuklama kararı çıkarılanlardan Vang Yü'nun avukatı Li Yuhan, Vang hakkında "devleti yıkma" suçlamasıyla resmi tutuklama kararının çıkarıldığını ve Vang'ın eşi Bao Longcün'un da "devleti yıkmaya teşebbüs" suçlamasıyla tutuklandığını söyledi.
Öte yandan, Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, avukatların tutuklanmasını büyük bir suç çetesinin çökertilmesi olarak nitelendirdi.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi


Editör: İsveç Gündemi