İsveç'teki çeteleşme ve silahlı saldırı olaylarının son dönemlerde tırmanması Avrupa Polis Teşlilatı (Europol) 'ünde dikkatini çekiyor.

Şubat ayında yaşanan bir cinayet olayı bugüne kadar giderek tırmanan şiddet ve silahlı saldırıları beraberinde getirdi. 

Çeteler arası hesaplaşma bölge insanlarını tedirgin etmeye devam ederken, polisin olayların önüne geçememesi ayrıca eleştiri konusu oluyor.

Elde edilen verilere göre, cinayet öncesi kurulan pusuda hedefin vurulması için saatlerce beklendi.

Olaya ilişkin polisce yapılan gözaltılar bulunuyor. Ancak tetikçi olduğu şüphesi ile gözaltında bulunan bir kişi hakkında Bölge Savcısı Markus Hankkio, cinayet şüphelisi olarka tutulan sanığın cinayeti işlediğini iddia etmek için yeterli kanıt olmadığını söylüyor.

Södertälje'deki çete savaşı bu yıl içinde çok sayıda gencin ölümüne yol açtı.

Bölgede önemli bir çete lideri olduğu iddia edilen bir kişinin Şubat ayında öldürülmesi, kentin yükselen şiddet dalgasında ilk adım oldu.

Son yıllarda, Södertälje'nin suç ortamında hiyerarşi tırmanmıştı ve Ronna'da öldürülen çete lideri cinayetinden sonra şiddet sarmalı giderek farklı bir boyut kazandı.

Sadece bir hafta içinde üç kişinin ölümüne neden olan son saldırıların Şubat ayındaki olayla bağlantılı olduğu iddia ediliyor.

23 yaşındaki çete liderinin ölümünden üç kişi yargılanıyor ama hiçbiri eylemin kendisiyle alakası olduğunu kabullenmiyor ve net bir delil de elde edilebilmiş değil.

Daha çok cinayetin işlenebileceği yönünde güçlü sinyaller var.

Ronna olayında dokuz el ateş edildi

İddianameye göre, bir güvenlik kamerasından alınan görüntüler, cinayet günü, Södertälje'nin Ronna semtindeki otoparka bir arabanın nasıl geldiği ve cinayetin nasıl işlendiğine dair önemli bilgiler veriyor.

İddianamede yer alan bilgilere göre, öldürülen şahsın ortaya çıkmadan önce iki kişi arabada yaklaşık beş saat bekledi.

Hedef arabasına bindiği anda, bekleyenlerden biri yaklaştı ve yakın mesafeden dokuz el ateş edildiği iddiası bulunuyor.

Olayda kullanılan araç o gece olay yerinden uzaklaştıktan sonra bir kilise bahçesinde yanmış halde bulundu. Polis ayrıca şüpheli cinayet silahı olduğu iddia edilen bir silah buldu.

Cinayetin baş zanlısı olarak gözaltında tutulan bir kişi, polisin daha önce bir silah deposuna yaptığı baskın sırasında da olayla ilişkili olduğu belirtiliyor.

Polis zanlının kuzey Stockholm'deki Märsta çetesine üye biri olduğunu kayıtlara geçti.

Daire Savcısı Markus Hankkio, şahsın cinayeti işlediğine dair kesin delil bulunmuyor.
Ancak cinayet silahını gizleme, delil yok etme, olaya karışan aracı ateşe vermeye katıldığını iddia edecek kadar delillerin güçlü olduğuna inanıyorum dedi.

Soruşturmada, güvenlik kamerası görüntülerinin saldırganı teşhis etmek için kullanılabileceği umuluyordu. Ancak elde edilen görüntülerin kalitesi yeterince iyi olmadığı için güçlü bir suçlama yapılamıyor.

Özetle, cinayetlerin aydınlatılmasına yönelik net bir tablo ortaya yok, ancak çok fazla senaryonun bulunduğu saldırılara dair net olan tekşey var ki o da birçok gencin yaşamını yitirdiği olarak yerini koruyor.

Editör: İsveç Gündemi