Halk Sağlığı Kurumu, Genel Müdürü Johan Carlson, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Bölüm Başkanı Thomas Lindén, ve İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı, Operasyon Bölümü Başkanı Anneli Bergholm Söder'in katıldığı bilgilendirme toplantısında son bir günde ülke genelinde 18 kişinin daha yaşamını yitirdiği belirtilirken, 475 yeni vaka tespit edildiği söylendi.

Yeni vakalarla birlikte ülke genelindeki toplam vaka sayısı 74 bin 333 olurken, hayatını kaybeden kişi sayısı 5 bin 500'e yükseldi.

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 2 bin 470 olarak açıklanırken, son günlerde İsveç'te genel olarak bir düşüş yaşandığı gözlendi.

Özellikle Haziran ayında günlük yüksek vakalarda düşüş eğilimi olduğu gözlenen İsveç'te, ölüm oranlarında da ciddi bir düşüş görülüyor.

Küresel değerlendirme ve genel durumla ilgili bilgi aktaran yetkililer konuşma notları şöyle:

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

"Uluslararası düzeyde ve İsveç'te epidemiyolojik durumda kalmayı düşünüyordum" diyerek sözlerine başlayan Carlson, sunum eşliğinde dünyada genel vakaların 12 milyonu bulduğunu ve birçok ülkede yaşanan gelişmelerin endişe verici olduğunu sözlerine ekledi.

Özellikşe, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Amerika ve Hisdistan gibi ülkelerde salgının yoğunlaştığını dile getiren Carlson, Afrika'da da sürekli bir enfeksiyon yayılımı görüyoruz dedi. 

Daha önce de belirttiğim gibi: Avustralya ve Yeni Zelanda'da durum harika görünse de, Melbourne'da patlak verdikten sonra sınırların kapatıldığı Avustralya'da epey yeni vakalar var şeklinde ifadeler kullandı.

Tespit edilen vakalarda hasta sayısı giderek atıyor. Çok karanlık bir tablo, dünyanın birçok yerinde korkunç bir yükseliş var dedi.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

İsveç'te durum daha parlak görünüyor. Yeni vaka sayısında hızlı bir düşüş gördük. Bu özellikle hafif vakalar için geçerlidir, ancak hastane bakımı gerektiren ciddi vakalar da giderek azalmaktadır. Geçmişteki değerlendirmemiz, artan vaka sayısının, bölgelerdeki ve birikmiş vakalardaki geç testlerden kaynaklandığını ve son haftalarda hastalığa yakalanmış olanlardan kendilerini pozitif test edebilecekleri baskıyla ilgili olduğudur ifadeleri kullandı.

Carlson, "hem enfekte hem de hafif ve ciddi vakalarda sayıları azalmaktadır. Bu aynı zamanda yoğun bakıma da yansıyor. Bu durum aynı zamanda metropol bölgelerde de geçerlidir. Ülke çapında yoğun bakımda her gün yeni kabul edilen birkaç hastamız var" dedi.

Hayatını kaybedenlerle ilgili bilgileri de aktaran Carlson, "Bildirilen kişilerin sayısı azdır. Yenilenmesini bekliyoruz" diyerek, açıklanan rakamların doğru olmadığını işaret etti. "Eğrinin sabit bir şekilde azaldığını görülecektir" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Yetkililerin verdiği tavsiyelere uymamız önemlidir. Görünüşte daha iyi bir durumumuz olması, bunun bittiği anlamına gelmez. Bir süre kısıtlamalara, tavsiyelere ve talimatlara uymalıyız dedi.

Carlson, en ufak bir semptomda evde kalın tavsiyesinde bulunarak, risk altında olmasanız dahi, her zamanki gibi yaşamak mantıksız bir durumdur. Birbirimizi korumak hepimizin sorumluluğudur ifadeleri kullanarak, risk gruplarından ve yaşlılardan uzak durmak gerektiğini ancak buna ek olarak herkesin gerekli sosyal mesafe kuralı ve hijyene dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm Başkanı Thomas Lindén:

Sağlık hizmetlerinde ki baskının azalmaya başladığını belirterek konuşmasına başlayan Lindén, solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakım tedavisi gören 90 covid-19 hastası olduğu ve genel olarak ta 375 hastanın bu ölçüde tedavi görmeye devam ettiğini belirtti.

Yoğun bakımdaki solunum cihazına bağlı (IVA) dışında 461 hastanın covid-19 bağlantılı tedavi gördüğünü söyledi.

Lindén, "Ülke çapında büyük bir varyasyon görüyoruz" diyerek, 14 bölgenin kısa ve uzun vadede küçük gelişmeler kaydettiği gerçeği görülüyor. Turizmin yoğun olduğu küçük bölgeler endişelerini bildirmekte olan bölgeler olduğunu söyledi.

Lindén, Takip ettiğimiz parametrelerden herhangi biri operasyonlar üzerindeki kritik etki hakkında hiçbir belediyeden rapor alınmamıştır ifadeleri kullandı.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB), Operasyon Bölümü Başkanı Anneli Bergholm Söder:

Sonbaharda olası bir yeni dalga nedeniyle hazırlıkların devam ettiğini dile getiren Söder, "Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, bölgeler ve belediyelerin ihtiyaçları için koruyucu ekipman yönetimi görevine sahiptir.

MSB, koruyucu ekipman eksikliğinden diğer faaliyetlerin nasıl etkilendiğini ve bulaşmanın diğer sosyal açıdan önemli faaliyetleri nasıl etkileyebileceğini takip etmiştir.

Bugün, MSB, hükümeti, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun sağlık ve bakım için görevlendirdiği gibi koruyucu ekipmanların güvenli bir şekilde korunmasından sorumlu bir operatörden sorumluluk istemesini talep etti.

Bu, ikinci bir dalgada ya da yeni salgınlar olması durumunda tüm toplumun işlevselliğini daha da güvenceye almak için önemli bir önlemdir" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi