Artan aşılama oranına paralel olarak, toplumun pandemi krizini geride bırakmaya doğru ilerlediği düşünülürken, aynı zamanda farklı risk faktörleri konusunda endişeler de artıyor.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson, travma yaşamış çocuk ve genç kuşak ile ilgili salgına dair çok ciddi riskler olduğu söyledi.

Salgın, geçen yıl çocuklar ve gençler için büyük sağlık sorunlarına neden oldu. Bu daha çok zor şartlarda yaşayanlar için ek bir zorluk oldu. Bris'ın 2020 yıllık raporunda derlenen verilere göre: Şikayetler önemli ölçüde arttı "çoğu akıl hastalığı, aile çatışmaları ve istismar" ile ilgili şikayetlerdi denildi.

Johan Carlson, pandemi azaldığında çocuk sağlığının toplumsal her şeyden daha öncelik olduğuna inanıyor.

"Geride kalan sorunları görmeli ve bunları vurgulamalıyız. Bunlardan biri, çocukların ve gençlerin fiziksel ve ruhsal hastalığıdır" diyen Carlson, eğer bu endişeleri gideremezsek bütün bir nesli kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırız ifadeleri kullandı.

Salgının toplum üzerinde yarattığı olumsuz durumlarla ilgili değerlendirmede buluna ve basının yönelttiği soruları yanıtlayan Carlson:

Çocukların ve gençlerin yaşadığı travmayik etkilerle ilgili: "Beklenmedik değildi. Bunun çocuklar için ne anlama geldiği konusunda erken bir tartışma yaptık. Okulları açık tutmak istememizin ana nedenlerinden biri budur. Zamanla daha küçük çocukların pandemiyi taşımadığına veya pandemiden çok etkilenmediğine dair işaretler aldığımızda, en azından ilkokulun kapatılmayacağı konusunda net olduk." dedi

"Lise konusunda daha güvensizdik ve orada birkaç aylığına uzaktan eğitime gittik. Ancak biraz daha büyük çocuklar için süreci atlatmak daha kolaydır. Ortaokul birkaç haftalığına uzaktan eğitime girmiş olsa da, ilkokul temelde açık tutuldu. Bunun çocuklar için olumlu bir faktör olduğunu düşünüyorum" dedi.

Diğer kısıtlamaların sonuçları hakkında nasıl düşündünüz?

"Çok düşündük. Kısıtlamalar ne kadar katı olursa, çocuklar o kadar çok etkilenir. Her zaman bu bakış açısına sahip olduk ve buna göre önemli değerlendirmeler yaptık."

Günlük yaşamdaki değişikliklerin uzun vadede çocukların ve gençlerin refahı üzerinde ne gibi etkileri olabilir?

"Çoğu süreci iyi yönetir. Ancak, güvensiz bir yetiştirme ortamına sahip olanlar veya başka nedenlerle kendilerini kötü hissedenler için süreç daha zorludur. Akranlarından ve ebeveynlerinden destek almak için iyi fırsatları yoktur, bu da evde zor zamanlar geçirenler için büyük bir sorun. Onlar için ruh sağlığının bozulmasına yol açabilir" dedi.

Pandemi ve sonrasında çocuklar ve gençler için güvenli bağlamlara ve sosyal ilişkilere erişimi artırmak için ne yapılabilir?

"Sağlık durumunu takip etmeyi planlıyoruz. Görevimiz araştırmak, geri bildirim sağlamak, okulların ve belediyelerin bu konulara yatırım yapmaları için teşvikler sağlamaktır."

Çocukların refahı pandeminin gölgesinde mi kalıyor?

"Tüm sağlık sorunları pandeminin gölgesinde kalıyor. Bu yüzden bu konuları şimdi değiştirmek önemli. Amacımız, gelecekte çocuklara ve gençlere ciddi şekilde odaklanmaktır. Şimdi ve gelecekte sağlıkları önemlidir."

Toplum, olumsuz etkilenen çocuklara ve gençlere nasıl yardım edebilmelidir?

"Aşı olduktan sonra salgından çıktığımızda bu konuları ele almamız önemlidir. Öylece normale dönemezsin. Pek çok çocuğun travmatik deneyimleri vardır. Okul, sağlık hizmeti, genel olarak toplum ve ebeveynler bununla başa çıkmak zorundadır. Unutulmaması için bunu belirtmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Çünkü salgınla birlikte yok olmuyor. Olanlar, sağlıksızlık, yaşadığınız anksiyete ve endişe, sıkışıp kalma riski taşır."

Bu halk sağlığı için ne anlama gelir?

"Bu durumdan sağlıksız ve özgüven sorunu ile çıkan gençler, alacakları eğitim işe yaramayabilir ve çalışmaları zorlaşır. Hem bireysel hem de toplum için önemli sonuçlar doğurma riski taşır."

Artan destek ve bakım ihtiyacını hesaba katmamız gerekiyor mu?

"Bu yapılmalı. Gençler bundan çıkma yolumuzda olduğumuzu ve toplumun onlara yatırım yaptığını görmeli. Bu, sosyo-ekonomik açıdan hassas bölgelerde özellikle önemlidir".

Halk Sağlığı Kurumu mevcut kriz sırasında doğru bilgi yaymak için yatırım yapmaktadır. Çocuk dostu bilgilere yeterince yatırım nasıl yapılır?

"Çok mücadele ettik ve elimizden gelenin en iyisini yaptık. Ama daha iyi yapılamayacak hiçbir şey yoktur" diyen Johan Carlson, bu konular etrafında bilgi edinme ihtiyacının neredeyse sonsuz olduğunu belirterek, çocuklara ve gençlere odaklanmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

Editör: İsveç Gündemi