İsveç Halk Sağlığı Kurumu genel müdürü Johan Carlson aşı ile ilgili basın açıklamasından sonra kapsamlı değerlendirmede bulunarak basının sorularını yanıtladı.

Başbakan Stefan Löfven ve Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren'in heyecanlandıran açıklamalarından sonra, Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdüründen daha temkinlik açıklamalar geldi.

Aşının pandemiyi hemen bitirebileceğini düşünmek hayalcilik olur yaklaşımında bulunan Carlson, aşılar daha onaylanmadı yorumu yaptı.

Sosyal işler bakanı siyasetçi refleksiyle: "İsveç'in tüm nüfusu önümüzdeki yıl COVID-19'a karşı aşılanabilir." dedi. Ancak Carlson daha temkinli açıklamalarda bulundu.

Bu, yakında normal bir günlük hayata dönebileceğimiz anlamına mı geliyor? sorusu üzüerine, İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson "hayır, hiç de değil" yanıtı verdi.

Carlson, Tedbirlerin uzun süre kalacağını herkesin kabul etmesi gerektiğini belirtti.

Hükümet bugün, İsveç'in Pfizer ile geçen hafta yüzde 90 verimlilikle sağlayan aşı Pfizer'den 4,5 milyon aşı dozu satın almak için bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Halihazırda AB aracılığıyla Moderna ve Astra Zeneca ile de anlaşmalar var. Toplamda, hükümet önümüzdeki yıl için on milyon aşı dozunu güvence altına aldı, bu da isteyen herkesin covid-19'a karşı aşılanabileceği anlamına geliyor.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi Genel Müdürü Johan Carlson, heyecanlandıran aşı haberlerinden duyulan mutluluk ile ilgili farklı mesajlar verdi.

"Bir aşı geliştirmenin mümkün olduğunu görmemiz umut vericidir. Yıldırım hızındaki basın toplantısında yaptığı açıklamada, insanların hastalanmasını önlemek ve bir pandemiyi durdurmak için en önemli önlem olduğunu söyledi."

Karşılaşılan zorluklar

Ayrıca, henüz hiçbir aşının onaylanmadığını ve açık olmadığını ve pandeminin daha da gelişmesinde ne kadar önemli olacaklarını bilmek için çeşitli aşılar hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı.

"Bu, pandeminin sona erdiği ve diğer kısıtlamaları ve tavsiyeleri hafifletebileceğimiz anlamına gelmez." diyen Johan Carlson, enfeksiyonun yayılması üzerindeki önemli etkileri görebilmemiz için önümüzdeki sonbahara kadar sebat edilmesi gerektiğini söyledi.

Ancak ona göre iki aşının yüzde 90 ve 94,5'e kadar etkinlik göstermesi iyi bir haber. Bu kadar yüksek başarı, enfeksiyonun durdurulması için önemli bir etki olabilir.

Normal durumlarda böyle bir gelişme 10 ila 15 yıl sürer. Korona salgını sırasında süreç bir yılda gerçekleşir. Hem aşı koordinatörü Richard Bergström hem de Johan Carlson bazı lojistik zorluklara işaret etti.

Johan Carlson, "Farklı aşıları, hacimleri ve saklama gereksinimlerini ve farklı yan etkilerle başa çıkabilmek için büyük ölçüde esnekliğin gerekli olduğu zorluklarla karşı karşıyayız" dedi.

En azından bir sonraki sonbahara kadar dayanmalı

Başlangıçta 70 yaş üstü yaşlılar ve risk grupları ile sağlık ve bakım görevlileri aşılanacaktır. Bundan sonra, halk aşı için başvurabilecek.

Aftonbladet / Demoskop tarafından yapılan bir ankete göre, üç İsveçliden ikisinin korona aşısı konusunda olumlu olduğunu, ancak birçoğunun hala beklemek istediğini gösteriyor. Bununla birlikte, Johan Carlson bu sonuç için çok şaşırtıcı değil dedi.

"O kadar endişeli değilim. Aşı bu kadar bilinmediğinde pandemiden bu kadar etkilenmeyen insanlar için doğaldır. Özellikle risk altında olmayan gruplarla başladığımızda farklı bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

Öyleyse toplumu açmamız ve her zamanki gibi yaşamamız ne kadar sürer?

"Bir aşının amacı, savunmasız grupları korumak ve ikincil olarak bakımı korumak ve güvence altına almaktır. Enfeksiyonun yayılması üzerinde önemli etkiler elde etmemiz daha uzun sürebilir, belki bir veya daha fazla yıl gerekecek. Enfeksiyonun yayılması üzerindeki önemli etkileri tartışmadan önce önümüzdeki sonbahara kadar sebat etmemiz gerektiğini söylemiştik" yorumu yaptı.

Carlson, "Tedbirleri tutmak ve uzun süre kalacakları gerçeğine uyum sağlamak için her türlü neden var" dedi.

Editör: İsveç Gündemi