Koronavirüsle mücadele konusunda dünyanın tersine daha az tedbirle mücadele eden İsveç'in Halk Sağlığı Kurumu ve Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell'in başka ülkelerin aldığı tedbirlerle ilgili soru yöneltildiğinde diğer ülkelerin mücadelesini eleştirmesi ve İsveç stratejisinin en iyi olduğunu savunmasını, bencil ve kibirlilik olarak değerlendiren Carl Bildt, bir adım öteye giderek, başbakan olsaydım muhtemelen görevden uzaklaştırırdım dediği öne sürüldü.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell daha önce bazı ülkelerin korona yayılımını engellemek için çok ciddi kısıtlamalar uyguladığını söyleyerek her fırsatta bunun gereksiz olduğunu söylüyor.

Carl Bildt, hükümetin Tegnell'i uyarması ve diğer ülkelerin mücadelesi hakkında konuşurken, biraz daha titiz olması gerektiğini bildirdi.

Eski Dışişleri ve Başbakan Bildt, İsveç'in tutumunun soğukkanlı olarak algılanabileceğine inanıyor. Bildt, korona krizi sırasında İsveç'in AB içinde daha katkı sağlayacağı olması gerektiğine inanıyor. Örneğin özellikle etkilenen ülkelere yardımcı olmak için ortak fona daha fazla para aktarması gerektiğini belirtiliyor.

Bildt, "Basın toplantılarından AB bayrağının kaldırılmasından rahatsız oldum. Görüyorum ki, diğer AB liderleriyle bir video konferansı olduğunda, AB bayrağını alıyorsunuz ve sonra tekrar çıkarıyorsunuz. Böyle şeyler not ediliyor" diyerek aynı gemide olunan bir birlikle birliktelik bu tür şeylerle gösterilir yorumunda bulundu.

Anders Tegnell'in fazla kibirli davrandığını da ifade ederek, İsveç'in uzun sürede zarar görebileceğine vurgu yaptı.

İsveç dışında birçok ülkenin koronavirüsle mücadelesinde benzerlik olduğunu ifade eden Bildt, İsveç'in tamamen ayrışarak farklı bir mücadele vermesinin olabilirliği noktasına birşey söylemezken, Tegnell'in diğer ülkeleri eleştirirken söylemlerinde dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Editör: İsveç Gündemi